Grapperhaus: 'Als je één keer zo'n rekening krijgt, ben je er daarna mee klaar'

De schade die ontstaat door geweld en rellen van voetbalhooligans moet snel verhaald worden op de daders. "Lik op stuk schade verhalen", noemt demissionair minister Grapperhaus het.

De minister wil hierover met de voetbalbond KNVB en voetbalclubs afspraken maken, want volgens hem heeft het goed gewerkt na de avondklokrellen. "De maatschappij moet zien dat mensen hier niet mee wegkomen.

Verder wil Grapperhaus dat er voorafgaand aan wedstrijden beter wordt gekeken naar de veiligheidssituatie door burgemeester, politie, justitie en de voetbalclub. "Het kan niet zo zijn dat wij onze politie inzetten waar niet van tevoren al wordt gestreefd naar een goed veiligheidsbeleid."

Meldplicht

In de praktijk kan dat ertoe leiden dat een wedstrijd niet door mag gaan of dat er minder toeschouwers in het stadion mogen. De minister sprak vanmiddag met de KNVB en wil binnen twee weken met een gezamenlijk plan van aanpak komen.

Ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tussen Heracles en Ajax afgelopen weekend ANP

Ook meldplicht voor mensen met een stadionverbod tijdens wedstrijden is onderwerp van gesprek. Onder anderen de Bredase burgemeester Paul Depla pleit daarvoor. Op die manier kunnen supporters die geweld hebben gebruikt niet bij het stadion komen.

De afgelopen tijd stapelen de geweldsincidenten zich op, met onder meer rellen in Nijmegen, Maastricht en het opstappen van Feyenoord-directeur Koevermans na bedreigingen.

Verwaterd

Volgens Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB is het geweld "heftiger dan het ooit is geweest". Zo zijn er nu - nog niet op de helft van het seizoen - al meer stadionverboden opgelegd dan normaal in een heel jaar. Volgens Van Leeuwen is de aanpak enigszins "verwaterd", omdat het een hele tijd goed ging en omdat er vanwege corona lange tijd geen of minder publiek was.

Volgens Grapperhaus zijn de relschoppers onder te verdelen in drie groepen. Zij die de boel "verzieken" door met bier te gooien en zich anderszins te misdragen. Een groep "nieuwe aanwas van zogenaamde supporters" die geweld gebruiken, ook tegen de politie. En een derde groep die zich schuldig maakt aan bijvoorbeeld bedreiging.

STER reclame