Asielzoekers bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel.
NOS Nieuws

Eind deze maand weer problemen? COA verwacht tekort opvangplaatsen asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht eind deze maand opnieuw problemen bij de opvang van asielzoekers. Er zijn sinds eind augustus 6800 opvangplekken bij gekomen, maar 80 procent daarvan is slechts tijdelijk, met een looptijd tussen de vier weken en zes maanden. "Dit levert, gecombineerd met de doorstijgende bezetting, eind november alweer nieuwe druk op", schrijft het COA.

Vorige maand noemde burgemeester Velema van de gemeente Westerwolde de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel onacceptabel. Normaal gesproken is daar plaats voor 100 asielzoekers met een uitloop naar 250. Begin oktober verbleven er 750 mensen, van wie er 150 in kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moesten overnachten.

Mensen die zich aangemeld hadden, konden niet in asielzoekerscentra (azc's) elders worden ondergebracht, omdat die vol zitten. In de azc's is plaats voor 30.000 mensen, maar op dit moment worden 11.500 plaatsen bezet door statushouders die recht op een woning elders hebben. Mede door de krapte op de woningmarkt hebben ze die nog niet.

NOS op 3 zocht uit waarom de asielopvang zo vol zit in Nederland:

Waarom onze asielopvang propvol zit

Het COA heeft de grootste moeite om nieuwe azc-locaties te vinden. Burgemeesters zijn bang voor onrust onder de inwoners, die overlast vrezen.

Het aantal asielzoekers nam sinds juni toe van 700 per week naar meer dan 1000 per week. Het zijn vooral Syriërs, Turken en Afghanen. De verwachting is dat de verhoogde instroom ook volgend jaar aanhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl