Kata Blanka Vas wint haar eerste wereldbeker in Overijse
NOS WielrennenAangepast

Jonge veldrijdsters maken indruk in Overijse: Hongaarse Vas wint voor Pieterse

Veldrijdster Kata Blanka Vas heeft in Overijse haar eerste wereldbekerzege geboekt. De pas 20-jarige Hongaarse had op de finish vijftien seconden voorsprong op de 19-jarige Puck Pieterse uit Amersfoort. Daarmee werd Vas de eerste niet-Nederlandse winnares van een wereldbekerwedstrijd dit seizoen.

Bij de mannen ging de wereldbekerzege voor de derde keer dit seizoen naar de Belgische klassementsleider Eli Iserbyt. Hij reed in de laatste ronde weg bij zijn landgenoten Michael Vanthourenhout en Toon Aerts en kwam solo over de streep.

Nat en modderige

Op het natte, modderige en technische parcours had klassementsleidster Denise Betsema de beste start bij de vrouwen. Nadat ze in de tweede ronde onderuit was geglibberd, sloten Vas en Pieterse aan. De jonkies losten Betsema, waarna Vas in de voorlaatste ronde ook Pieterse wist af te schudden.

Jonkies maken indruk bij WB veldrijden: Hongaarse Vas wint, Pieterse tweede

"Of ik nu de beste ben? Dat denk ik niet", reageerde Vas na haar zege in de 'moeder aller crossen', zoals de Druivencross in Overijse ook wel genoemd wordt. "Maar ik ben wel heel blij met mijn overwinning", aldus de jonge Hongaarse, die rijdt voor de Nederlandse ploeg SD Worx.

Brand nieuwe leider in wereldbeker

Wereldkampioene Lucinda Brand had de slag gemist door oponthoud bij een fietswissel vlak na de start, maar wist nog wel aan te sluiten bij Betsema. Brand won de sprint om de derde plaats van haar concurrente en nam daarmee de leiding in het wereldbekerklassement over. Beide Nederlandse veldrijdsters hebben na vijf van de zestien crossen 147 punten, Pieterse staat derde met 112 punten.

Vas klom dankzij haar overwinning naar de vierde plek met 105 punten. De Hongaarse eindigde vorig seizoen als vijfde in het wereldbekerklassement. Dit seizoen werd ze in het WB-drieluik in Amerika twee keer zesde en een keer derde.

Iserbyt boekt derde wereldbekerzege van het seizoen in Overijse

Bij de mannen begon het vlak voor de start te regenen, waardoor het parcours nog modderiger en gladder werd dan bij de vrouwen.

Bij afwezigheid van toppers Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock maakten de Belgen er een boeiende strijd van. Iserbyt, Vanthourenhout en Quinten Hermans sloegen meteen een gat.

Hermans moest na een glibberpartij lossen en Aerts, vorige week winnaar in Zonhoven, vond de aansluiting. Hij zat wel in de tang bij de ploeggenoten Iserbyt en Vanthourenhout. In de slotfase gingen de koplopers om beurten op de pedalen staan. Iserbyts versnelling op een lastig klimmetje in de slotronde bleek de beslissende.

Lars van der Haar, die seizoen al vier keer tweede in vooraanstaande crossen, had een ongelukkige start en kwam met een gehavende schouder als zesde (+1.11) over de streep. Daarmee was hij de beste niet-Belg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl