Ook de vierde wereldbekerwedstrijd in het veldrijden heeft bij de vrouwen een Nederlandse zege opgeleverd. In het zonovergoten Zonhoven (België) ging de winst naar Denise Betsema, die met haar overwinning de leiding in de stand om de wereldbeker overnam van Marianne Vos.

Bij de mannen ging de winst naar de Belg Toon Aerts, die een sterke Lars van der Haar naar de tweede plaats verwees. Eli Iserbyt, leider in het wereldbekerklassement, strandde op de derde plek.

Betsema wint wereldbeker in Zonhoven en pakt leiding in klassement Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vos, winnaar van twee van de drie wereldbekers die eerder deze maand in de Verenigde Staten werden afgewerkt, was in Zonhoven niet van de partij. Ook onder anderen de Hongaarse Kata Blanka Vas, in de laatste wereldbeker derde achter Vos en Betsema, ontbrak.

De Nederlandsen domineren de cross al het hele seizoen en in Zonhoven was het niet anders. Twaalf Nederlandse rensters stonden aan de start, na de eerste ronde bestond de toptien uit maar liefst negen landgenoten, op de plaatsen één tot en met negen welteverstaan.

Betsema won zaterdag de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde en toonde andermaal haar vorm door in de tweede ronde een gaatje te slaan. Alleen Puck Pieterse en Lucinda Brand konden nog enigszins in de buurt blijven.

In de vierde van zeven rondes ging Brand voorbij Pieterse, maar een bedreiging voor Betsema werd de wereldkampioene eigenlijk geen moment. Het gat bedroeg op de streep driekwart minuut.

Brons Alvarado

Pieterse, vorig seizoen Europees kampioene bij de beloften, werd in de strijd om het brons in de slotronde afgetroefd door oud-wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado. En ook de nummers vijf, zes en zeven in de uitslag zijn Nederlandsen.

In de wereldbeker stand leidt Betsema met 125 punten voor Brand (122 punten) en Vos (102 punten). In totaal staan er dit seizoen zestien wereldbekers op de kalender.

Alle toppers van de partij

Waar meerdere vrouwelijke wereldtoppers de wedstrijd in Zonhoven lieten schieten, stonden de beste mannen van dit seizoen wel aan de start. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock duiken pas later het veld in, zij komen nog bij van het lange weg- en mountainbikeseizoen.

Van der Haar knap tweede bij wereldbeker in Zonhoven, winst voor Aerts Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Aerts, Van der Haar en Iserbyt reden met Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck vooraan tot de voorlaatste ronde. Iserbyt, die twee van de vorige drie wereldbekers op zijn naam bracht, stoof al gauw weg, maar werd even zo snel weer bijgehaald.

Daarna sloeg Aerts een gat dat allengs groter werd. Lars van der Haar reed een attente wedstrijd, kwam in de slotfase net tekort, maar eindigde wel al voor de vierde keer in het nog prille seizoen op de tweede plek in een vooraanstaande cross.

STER reclame