PvdA-wethouder Marjolein Moorman (rechts) in de Amsterdamse raad met GroenLinks-collega Rutger Groot Wassink (links)
NOS NieuwsAangepast

Oproep aan GroenLinks en PvdA: ga als één fractie nieuwe Amsterdamse raad in

GroenLinks en de PvdA moeten na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar als één fractie verder in de gemeenteraad van Amsterdam. Tientallen prominenten van de partijen steunen een open brief in Het Parool met deze oproep. De brief is geschreven door een lid van het PvdA en een GroenLinks-lid.

Onder anderen oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) heeft zijn handtekening onder de tekst gezet, net als een aantal voormalig wethouders van beide partijen.

De partijprominenten onderschrijven dat er een "brede roep" is voor een socialer, groener en rechtvaardiger Amsterdam. "Dit vraagt bovenal om een sterk, hecht en strijdbaar links progressief blok", staat in de brief. De "strijdbare samenwerking" is daarnaast een antwoord op de versplinterde Amsterdamse raad.

Verder zijn de partijen volgens de politici inhoudelijk steeds verder naar elkaar toegegroeid, waarbij onder meer wordt verwezen naar de landelijke ontwikkelingen van beide partijen. Afgelopen zomer gaven PvdA en GroenLinks aan bereid te zijn om als een partij aan tafel te zitten bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. "De noodzaak om als linkse partijen te concurreren is voorbij", stellen de briefschrijvers.

'Nu al gezamenlijke lijst gaat te snel'

Een van de initiatiefnemers van het plan, PvdA-lid Gabriël van Rosmalen, zegt tegen Het Parool dat er bewust voor is gekozen niet voor de gemeenteraadsverkiezingen al met een gezamenlijke lijst te komen. "Dat willen we wel, maar dat gaat sommige leden misschien iets te snel," zegt hij. "Bovendien zijn zowel bij GroenLinks als bij de PvdA de conceptkieslijsten al af, voor een gezamenlijke lijst zijn we eigenlijk te laat."

GroenLinks bezit met tien zetels de meeste stoelen in de huidige Amsterdamse raad. De PvdA, die decennialang de grootste partij was in de stad, is momenteel de vierde partij met vijf zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl