Bart Snels van GroenLinks
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks-Kamerlid Snels stapt op vanwege samenwerking PvdA

Bart Snels van GroenLinks stopt als Tweede Kamerlid omdat hij het niet eens is met de samenwerking van zijn partij met de PvdA. Snels is de financieel woordvoerder van de partij en een van de vertrouwelingen van GroenLinks-leider Klaver. Woensdag 27 oktober is zijn laatste dag.

Na de Tweede Kamerverkiezingen zijn de linkse partijen GroenLinks en PvdA steeds nauwer gaan samenwerken. Dat zint Snels geenszins, licht hij toe in de brief waarin hij zijn vertrek bekendmaakt aan Kamervoorzitter Bergkamp. Hij spreekt over "kiezersbedrog".

Opportunistische stijl

"Het zijn twee verschillende partijen, met verschillende kiezersgroepen en een verschillende manier van politiek bedrijven", aldus Snels. Hij vindt dat de PvdA zich in net zo'n grote crisis bevindt als het CDA. "Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven staat mij niet aan."

Snels vindt dat GroenLinks door de koppeling aan de PvdA een plek in het kabinet misloopt en daardoor een kans heeft verspeeld om bestuursverantwoordelijkheid te nemen en GroenLinks-plannen uit te voeren, zo blijkt uit de brief.

PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-leider Klaver hebben de afgelopen maanden in de formatiegesprekken steeds duidelijker gemaakt dat ze alleen samen in een kabinet wilden. De VVD en het CDA bleven tegen deze "linkse wolk" en nu wordt gewerkt aan een formatie van een kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Als die formatiegesprekken slagen, blijven de twee linkse partijen dus in de oppositie.

Vier jaar geleden weigerde GroenLinks uiteindelijk in een kabinet te stappen vanwege een te streng migratiebeleid en daar kon Snels zich ook al niet in vinden. "In 2017 braken we zelf de onderhandelingen af en nu in 2021, hoewel de formatie nog niet is afgerond, hebben we ons vastgekoppeld aan de PvdA, terwijl duidelijk was dat een vierpartijencoalitie de meest waarschijnlijke uitkomst zou zijn," schrijft Snels. "Klimaatverandering en ongelijkheid aanpakken, dat moet nu gebeuren. Niet na de volgende verkiezingen."

Gesprek

Ook uit Snels scherpe kritiek op het gebrek aan ruimte binnen de fractieleiding om te discussiëren over samenwerking met de PvdA. "Het zou goed zijn als de fractie eens het gesprek voert over hoe besluiten worden genomen en wat de zeggenschap is van Kamerleden over de werkwijze van de fractie en de samenstelling van het fractiebestuur."

In een tweet bedankt GroenLinks-leider Klaver het vertrekkende Kamerlid.

In de twee pagina's tellende brief is Snels ook niet mild over de gang van zaken in de Haagse politiek waar het "alleen nog lijkt te gaan om het beschadigen van anderen". Hij vindt dat Kamerleden zich schuldig maken aan destructieve politiek. "Dit is het grote taboe in het debat over de politieke bestuurscultuur: de wijze waarop de Kamer zelf functioneert."

Snels kwam in 2017 in de Tweede Kamer en stond bij de verkiezingen eerder dit jaar op plaats 6 van de kandidatenlijst. De econoom Snels was voor zijn politieke carrière onder meer journalist, universitair docent en publicist en werd gerekend tot de links-liberale vleugel van de partij. Hij is ook lid geweest van D66 en zat in 2012 in het campagneteam van de toenmalige D66-leider Alexander Pechtold.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl