ANP

Duizenden medewerkers van alle acht universitair medische centra (umc's) leggen sinds vannacht voor de tweede keer in een maand tijd het werk neer. Alle planbare zorg in de academische ziekenhuizen komt 24 uur lang te vervallen en alleen spoedopnames gaan door, meldt vakbond FNV.

Op 28 september staakten de zorgmedewerkers voor de eerste keer. Toen deden in totaal 89 afdelingen mee aan de zogenoemde zondagsdienst. Vandaag zijn 279 afdelingen dicht. Volgens FNV is het de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. Ook het Radboudumc in Nijmegen doet nu mee.

'Boosheid neemt toe'

Volgens FNV doen nu ook niet-vakbondsleden mee aan de actie, een teken dat de druk toeneemt. "Dat er sinds de laatste staking geen nieuwe cao-gesprekken zijn gekomen, merken we op de werkvloer. Net als de coronabesmettingen neemt ook de boosheid toe."

De inzet van het personeel is sinds de vorige staking onveranderd: zij willen een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers en concrete afspraken voor minder werkdruk.

"Helaas is de druk op medewerkers in de umc's zo schrijnend dat actievoeren, met de beperkte mogelijkheid die ze hiertoe al hebben, noodzakelijk is om de toekomstbestendigheid van de zorg te redden", aldus de vakbond.

Het programma is volgens de organisatie vergelijkbaar met dat van de vorige staking: er zijn onder meer protestmarsen en activiteiten in de ziekenhuisfoyers.

Zorgbonus

Gisteren werd bekend dat iets meer dan een miljoen zorgmedewerkers de zorgbonus 2021 krijgen. De bonus bedraagt 384,71 euro netto, een hoger bedrag dan eerst werd gedacht.

Het extraatje is bedoeld voor zorgpersoneel dat vanwege de coronapandemie onder moeilijke omstandigheden zorg heeft verleend. Het zijn de werkgevers en budgethouders die de bonussen hebben aangevraagd voor hun personeel.

STER reclame