'Middel X', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken Nieuwsuur

De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft aan meer dan honderd mensen een zelfdodingsmiddel verstrekt, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Het gaat om het zogeheten Middel X, een dodelijk wit poeder dat gewoon bij chemische groothandels te koop is. Nieuwsuur schreef in 2017 over dit conserveermiddel dat het binnen dertig tot zestig minuten tot de dood leidt.

Volgens de Volkskrant is het voor het eerst dat iemand die het zelfdodingsmiddel verstrekt zich in Nederland kenbaar maakt. Van Dijk is vorige week door de politie verhoord. Op het bureau zweeg hij; in de krant legt hij uit dat hij zijn verhaal publiekelijk doet om het debat over euthanasie op gang te krijgen.

"Ik ben me bewust van de consequenties van mijn verhaal. Het maakt me niet uit", zegt Van Dijk. Hij hoopt door zich publiekelijk uit te spreken dat andere verstrekkers zullen volgen. "Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt dat justitie hier niet omheen kan. Het kan me niet zo veel schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil dat er iets gebeurt".

Van Dijk is lid van de Coöperatie Laatste Wil, die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed en is opgericht om 'laatste redmiddelen' aan leden te verstrekken. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit. De voorzitter van Coöperatie Laatste Wil , Jos van Wijk, werd vorige maand opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

In een onderzoek naar hulp bij zelfdoding zijn vorige week nog eens twee leden van de Coöperatie Laatste Wil aangehouden. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch, meldt het Openbaar Ministerie. In juli werd al een man (28) uit Eindhoven opgepakt.

STER reclame