'Middel X', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken Nieuwsuur

Voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van deelneming aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

De politie heeft gisteren het huis van Van Wijk in Apeldoorn doorzocht en ook een woning in een andere plaats.

"Dit onderzoek is opgestart naar aanleiding van een aantal recente gevallen van zelfdoding", zegt het Openbaar Ministerie. Het OM wil nu niet ingaan op het aantal, en ook niet op de vragen waar en wanneer deze overlijdens hebben plaatsgehad. Ook wordt gekeken naar de rol van de Coöperatie Laatste Wil

Binnen kaders wet

"Het stelt ons teleur dat het OM deze stap heeft genomen", zegt de advocaat van Van Wijk over de aanhouding. "Bovendien neemt Jos apert afstand van het idee dat sprake zou zijn van een criminele organisatie."

"De Coöperatie Laatste Wil handelt binnen de kaders van de wet, beijvert zich juist om de wettelijke mogelijkheden te verruimen en is daarover - ook naar het OM - transparant. Het doet Jos veel pijn dat hiermee de 27.500 leden van de CLW worden gecriminaliseerd. We zien de uitkomst van dit onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil ANP

CLW is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. De coöperatie is opgericht om 'laatsteredmiddelen' aan leden te verstrekken. Dat is wettelijk niet toegestaan. "We strijden ervoor om dat wel te kunnen doen", meldt de website.

De organisatie was in augustus nog in het nieuws. Ze stopte toen met huiskamerbijeenkomsten, omdat er aanwijzingen waren dat deelnemers na deze bijeenkomsten afspraken maakten over de aan- en verkoop van zelfdodingspoeder.

CLW zei toen altijd binnen de grenzen van de wet te willen blijven en daarom geen bijeenkomsten te houden zolang er mogelijk strafbare feiten worden gepleegd. CLW biedt naar eigen zeggen online "relevante informatie" aan over middelen en de verkrijgbaarheid daarvan.

Onderzoek staat los van zelfdodingspoederzaak

In juli werd een man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van witwassen, hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Hij is ook lid van de Coöperatie Laatste Wil. Het OM denkt dat hij aan honderden personen zelfdodingspoeder heeft verkocht.

Het OM Oost-Brabant benadrukt dat de zaak rond Van Wijk en die rond de Eindhovenaar "twee losstaande onderzoeken" zijn. "Ons onderzoek kwam aan het rollen na het overlijden van meerdere personen. Dat is onze zaak en onze aanleiding", aldus het Brabantse OM.

STER reclame