ANP

De eerste repatriëringsvlucht van Transavia uit Marokko is vannacht rond 01.30 uur geland op Schiphol. Volgens een woordvoerder zaten er ongeveer honderd reizigers in het toestel.

Marokko verbood met ingang van afgelopen donderdag alle vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Marokkaanse autoriteiten zijn bang dat het oplopend aantal coronabesmettingen in deze landen overslaat naar het Noord-Afrikaanse land.

Transavia kreeg vrijdag toestemming om toch tien repatriëringsvluchten uit te voeren. Tot 29 oktober staan er nu nog negen vluchten naar Nederland gepland.

Lege vliegtuigen

Afgelopen week zijn ongeveer 3500 mensen met Transavia naar Marokko gereisd. Sinds de aankondiging van het vliegverbod was er veel onduidelijkheid over wat het betekende voor Nederlandse reizigers die naar het Noord-Afrikaans land waren gegaan.

Transavia moest dagenlang wachten op een vergunning om met lege vliegtuigen gestrande passagiers te kunnen ophalen. De vliegmaatschappij heeft laten weten dat de tien vluchten waarschijnlijk niet genoeg zijn om iedereen die wil terug naar Nederland te brengen.

Vrijdagavond landde op Brussel ook een vlucht vanuit Marokko met 78 Nederlanders aan boord. Zij worden vanuit de Belgische hoofdstad met een bus naar Nederland gebracht. Deze reizigers waren naar Marokko gegaan via reisbureau TUI.

STER reclame