NOS WielrennenAangepast

Debutant Hoppezak stunt met bronzen WK-medaille op puntenkoers: 'Echt bizar'

Baanwielrenner Vincent Hoppezak heeft bij zijn WK-debuut verrassend brons veroverd op de puntenkoers. De 22-jarige duurrenner reed in Roubaix een attente, aanvallende wedstrijd en moest alleen de ervaren Fransman Benjamin Thomas en de Belg Kenny De Ketele voor zich laten.

WK-debutant Hoppezak pakt verrassend brons op puntenkoers

Bij het niet-olympische onderdeel rijden de renners 160 ronden. Elke tien ronden zijn er punten te verdienen bij de tussensprint. Renners die het peloton op een ronde rijden, krijgen twintig punten.

Hoppezak begon attent. Nadat De Ketele en de Spanjaard Sebastian Mora Vedri een rondje hadden gepakt, sloop de Nederlander slim mee met een nieuwe aanval van de twee leiders. Ook Hoppezak pakte een ronde en deed dankzij die twintig punten opeens mee om de podiumplaatsen.

In het vervolg van de koers ontvouwde zich een strijd om de wereldtitel tussen De Ketele en Thomas, die nog een ronde pakten. Daarachter bleef Hoppezak punten sprokkelen bij de tussensprints. Thomas (94 punten) wist de afzwaaiende Belg (84 punten) af te schudden en Hoppezak verdedigde zijn derde plaats (35 punten) met succes.

"Gewoon derde, echt bizar", reageerde Hoppezak. "Het was een harde koers. Ik oog wel fris, maar ik ben het niet. Het was onwijs zwaar, 160 ronden afzien."

Ook al EK-zilver

Voor Hoppezak is het zijn tweede medaille op een groot seniorentoernooi. Twee weken geleden veroverde Hoppezak bij zijn EK-debuut zilver op de scratch.

Hoppezak na verrassende WK-medaille: 'Sta een beetje versteld van mezelf'

"Ik sta wel een beetje versteld van mezelf, moet ik eerlijk zeggen. Je hoopt het altijd, je denkt: misschien kan ik het ooit eens behalen. Nu opeens twee keer, zo kort achter elkaar is echt bizar."

Van der Duin negende op omnium

Ook de 20-jarige Maike van der Duin maakt deze week haar WK-debuut in Roubaix. Woensdag veroverde ze al verrassend het zilver op de scratch. Op het omnium eindigde ze als negende.

Op de eerste twee onderdelen van de vierkamp speelde Van der Duin een bijrol. Op de scratch eindigde ze netjes als achtste. In de temporace werd Van der Duin dertiende, waardoor ze na de middagpauze als tiende aan de afvalkoers begon. Daarin eindigde ze ook als achtste.

AFP

De drie onderdelen werden gewonnen door de oppermachtige Britse Katie Archibald, die twee weken geleden de Europese titel veroverde. Op de afsluitende puntenkoers gaf zij haar voorsprong niet meer uit handen. Van der Duin sprokkelde nog wat puntjes, maar kon geen plek meer opschuiven.

Achter Archibald greep de Belgische Lotte Kopecky het zilver. Het brons ging naar de Italiaanse Elisa Balsamo, die eerder dit jaar de wereldtitel op de weg veroverde.

Lambie verovert goud op achtervolging

De Amerikaan Ashton Lambie veroverde de wereldtitel op de individuele achtervolging.

De specialist met kenmerkende snor versloeg de Italiaan Jonathan Milan, die zich verrassend had geplaatst voor de finale. Diens landgenoot Filippo Ganna, die de laatste drie jaar de wereldtitel greep op het onderdeel, plaatste zich niet voor de strijd om het goud en moest genoegen nemen met het brons.

EPA
Ashton Lambie viert zijn wereldtitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl