Van der Duin sprint bij WK-debuut naar zilver op de scratch Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maike van der Duin heeft bij haar debuut bij de WK baanwielrennen verrassend het zilver veroverd op het onderdeel scratch. De 20-jarige Nederlandse won achter de ontsnapte Italiaanse Martina Fidanza de sprint van het peloton.

De koers zat lang op slot op de wielerbaan van Roubaix. Alle rensters aasden op een sprint en lang had niemand de ambitie om weg te rijden. Van der Duin speelde het spelletje stoïcijns mee. Met nog zes ronden te gaan reageerde Fidanza op een aanval van de Hongaarse Borissza en pakte een gaatje.

Van der Duin gokte in het peloton op de sprint. Met succes: op de streep klopte ze de Amerikaanse olympisch kampioene op het omnium, Jennifer Valente.

Van der Duin veroverde eerder dit jaar bij de beloften de Europese titel op de scratch, het niet -olympische duuronderdeel waarbij de rensters 40 rondjes (10 kilometer) zonder tussensprints rijden. Twee weken geleden eindigde ze bij haar EK-debuut bij de senioren knap als vierde.

'Wist dat ik dit kon'

Van haar race verscheen Van der Duin glunderend voor de NOS-microfoon. Aan de ene kant kwam de medaille voor haar wel als een verrassing, maar toch eigenlijk ook weer niet. "Ik wist dat ik dit kon... Maar voor de allereerste keer, in dit veld, met meiden tegen wie ik nog nooit heb gekoerst? Met olympisch kampioenen, wereldkampioenen..."

"Ik voelde me gewoon supergoed. Ik heb geen een moment gedacht: ik zit in de problemen. Ik voelde me heel zelfverzekerd vandaag."

Bekijk het interview met Van der Duin hieronder.

Van der Duin zelf niet zo verrast na WK-zilver: 'Voelde me heel zelfverzekerd' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik had deze koers al wel twintig, dertig, veertig keer in mijn hoofd gereden. Uiteindelijk heb ik gewoon op gevoel gekoerst", aldus Van der Duin. "Ik ben gewoon superblij met de tweede plek."

Wild later in actie

Kirsten Wild, de wereldkampioene van vorig jaar, stond niet aan de start. De 39-jarige vedette komt later deze week wel in actie op de puntenkoers. Samen met Amy Pieters rijdt ze ook de koppelkoers op haar laatste WK.

STER reclame