Laurine van Riessen (l) komt ten val tijdens de kwartfinale keirin in het Izu Velodrome op de Olympische Spelen in Tokio. ANP

Laurine van Riessen maakt op de komende wereldkampioenschappen op de baan in Roubaix (van 20 tot en met 24 oktober) haar rentree. Ze kwam tijdens de Olympische Spelen in Tokio hard ten val. Aan die valpartij hield Van Riessen meerdere gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een klaplong over.

Van Riessen moest enkele weken in het ziekenhuis blijven en kon niet met de Nederlandse olympische ploeg terugkeren naar Nederland. Ze start in Frankrijk op het onderdeel keirin met Shanne Braspennincx, die op dat onderdeel goud won in Tokio.

Van Schip, die na afloop van de koppelkoers op het EK groggy het podium opstapte en door hulpverleners moest worden bijgestaan er weer af te komen, zegde af voor het omnium. Op dat onderdeel pakte hij de laatste jaren al twee keer zilver bij de WK.

Hij zou aanvankelijk de koppelkoers rijden met Yoeri Havik, maar daarvoor kreeg Nederland geen startbewijs van de UCI. Dat gold ook voor de vrouwenploeg op de teamsprint. Zij hadden volgens de UCI-regels aan minimaal één Nations Cup-wedstrijd moeten deelnemen om een startbewijs te bemachtigen, een regel die afgelopen week voor verwarring en ergernis zorgde.

Laurine van Riessen: 'Blij dat ik weer zo op de fiets zit'

Selectie WK baanwielrennen

Onderdeel Mannen Vrouwen
Sprint Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen Shanne Braspennincx
Keirin Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen Shanne Braspennincx, Laurine van Riessen
Omnium Roy Eefting Maike van der Duin
Scratch Roy Eefting Maike van der Duin
Puntenkoers Vincent Hoppezak Kirsten Wild
Madison Kirsten Wild, Amy Pieters
Kilometer Sam Ligtlee, Jeffrey Hoogland
Teamsprint Hoogland, Lavreysen, Van den Berg

Ondanks de kleinere ploeg zien de coaches meerdere kansen op eremetaal en wereldtitels. "De selectie is kleiner dan op het EK, maar er zijn kansen genoeg op aansprekende resultaten", zegt hoofdcoach Jan van Veen. "We mogen zeker met ambitie afreizen naar Frankrijk. De sprinters bij de mannen willen voor de wereldtitels gaan en ook op veel andere sprint- en baanonderdelen hebben we medaillekansen."

Wild terug

Van Veen vindt het mooi om Kirsten Wild terug op de baan in actie te zien komen. "Ook zijn we benieuwd naar de prestaties van jonge coureurs als Vincent Hoppezak en Maike van der Duin tussen de wereldtop en naar Roy Eefting op de scratch."

Hoppezak verraste op de EK door zilver te halen op het onderdeel scratch. In Roubaix komt hij in actie op de puntenkoers.

STER reclame