1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Jarige Van Riessen vanuit Japans ziekenhuis: 'Van heftige crash weet ik niks meer'

Van Riessen herinnert zich niet veel van val: 'Moest vragen wat er gebeurd was'

De Nederlandse olympiërs gaan vandaag van huldiging naar huldiging, maar ver weg van de festiviteiten ligt Laurine van Riessen nog altijd in een Japans ziekenhuis. Ze herstelt daar van de heftige valpartij op de keirin, waaraan ze onder andere meerdere gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een klaplong heeft overgehouden.

Dankzij haar vriend en eveneens baanrenner Matthijs Büchli kon Van Riessen dinsdag toch ook een klein feestje vieren op haar ziekenhuiskamer. Büchli, die achter is gebleven in Japan om Van Riessen bij te staan, had ter ere van haar 34ste verjaardag slingers en een taart geregeld. "Dus ik voel me wel een beetje jarig."

Geen herinnering aan val

Ondanks de pijnlijke gevolgen van de val, is Van Riessen positief over haar herstel. "Ik heb een heftige crash gehad, maar op zich gaat het allemaal goed. Er wordt goed voor me gezorgd. Nu is het wachten totdat het allemaal weer geheeld is."

Teruggaan naar het moment dat het misging in Tokio, is lastig voor de voormalig schaatsster. "Ik herinner me nog vaag het moment dat ik wist dat het misging, maar vanaf toen weet ik niks meer. Op een gegeven moment kwam ik weer een beetje bij bewustzijn en toen moest ik vragen wat er gebeurd was. Dat was wel even gek."

ANP
Valpartij Laurine van Riessen

Ze besefte toen nog niet hoe ze eraan toe was. "Ik dacht dat ik misschien nog wel de sprint kon rijden", doelt ze op het onderdeel dat een dag later op het olympisch programma stond.

'Was niet veel aan te doen'

"Ik heb de val al wel teruggezien", aldus Van Riessen. "Met zoiets wil ik dan toch weten wat ik zelf verkeerd heb gedaan en of ik andere mensen pijn heb gedaan. Maar er was niet veel te doen aan de valpartij, dus dat geeft wel een opgelucht gevoel."

Van Riessen denkt nog niet aan stoppen: 'Maar waren wel laatste Spelen, helaas'

Over de einduitslag van het keirintoernooi met Shanne Braspennincx als olympisch kampioen, moest ze worden bijgepraat door de dienstdoende dokter. "Supergaaf dat zij haar droom waarmaakt, maar ik hoorde het op zo'n raar moment, dat ik me afvroeg of het allemaal wel echt gebeurd was."

Door tot WK in Parijs

Ondanks haar verwondingen, denkt Van Riessen nog niet aan definitief stoppen met baanwielrennen. "Ik wil zeker nog wel door tot de WK volgend jaar in Parijs, maar moet nu eerst kijken hoe snel dit allemaal geneest. Wat mij betreft waren het wel mijn laatste Spelen, helaas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl