De Nederlandse teamsprinters hebben bij de WK baanwielrennen in Roubaix voor de vierde keer op rij de wereldtitel veroverd. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland rekenden in de finale om het goud vakkundig af met Frankrijk. Met 41,979 was de Nederlandse ploeg ruim een halve seconde sneller dan de Fransen (42,550).

Teamsprinters verslaan Frankrijk in Roubaix en grijpen wéér een wereldtitel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse ploeg was als regerend olympisch, Europees én wereldkampioen torenhoog favoriet voor de wereldtitel. Het trio is al sinds november 2017 ongeslagen en de ploeg heeft als doel om dat tot en met de Olympisch Spelen Parijs in 2024 zo te houden, vertelde starter Van den Berg in aanloop naar de WK.

Op de baan in Roubaix waren de Nederlanders de hele dag de besten, maar zo imponerend als bij de Olympische Spelen of de WK van vorig jaar waren ze in de voorronden niet.

In de kwalificatie klokte Nederland zoals verwacht de snelste tijd. Met 42,690 was de ploeg 0,275 seconde sneller dan de Fransen, die voor eigen publiek de tweede tijd noteerden.

Beste race bewaard

Ook in de volgende ronde waren de Nederlanders na een herstart de snelsten met 42,301, al was het verschil met het Franse trio (42,467) nu iets minder groot. Starter Van den Berg moest opnieuw de startmachine in nadat een Japanse tegenstander uit zijn pedaal was geschoten.

Teamsprinters na vierde WK-goud op rij: 'Hij kwam wel uit de grote teen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de finale deden de Nederlanders er nog een schepje bovenop; op het moment dat het er écht om ging, reed het trio de snelste race van de dag. Als enige dook de ploeg onder de 42 seconden, al bleef het wereldrecord waarmee ze in 2020 het goud pakten (41,225) ver uit zicht. Duitsland greep het brons.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel op de teamsprint naar Duitsland, dat in de kwalificatie het wereldrecord van Nederland al uit de boeken reed.

De Nederlandse vrouwen deden niet mee aan de teamsprint in Roubaix. Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw veroverden eerder deze maand het goud bij de EK in een wereldrecord (46,551). Bij dat toernooi werd de teamsprint voor vrouwen voor het eerst met drie rensters verreden.

Drie keer een wereldrecord

Die prestatie bood echter geen toegang tot de wereldkampioenschappen; ze hadden volgens de UCI-regels aan minimaal één Nations Cup-wedstrijd moeten deelnemen om een startbewijs te bemachtigen, een regel die in aanloop naar de WK voor verwarring en ergernis zorgde. Braspennincx komt wel in actie op de sprint en de keirin.

De Duitse vrouwen rijden het Nederlandse wereldrecord uit de boeken AFP

De Duitse vrouwen reden in de kwalificatie met 46,511 naar een nieuwe recordtijd. In de volgende ronde verbeterden ze hun eigen toptijd met 46,358 en in de finale tegen Rusland zetten Emma Hinze, Lea Sophie Friedrich en Pauline Grabosch 46,064 op de klok.

Bondscoach Haak afwezig

Hugo Haak, de bondscoach die Nederlandse sprinters de afgelopen jaren naar al die successen loodste, is er ook niet bij deze week. De coach van het jaar van 2019 is "niet fit". Hoofdcoach Jan van Veen en coach/wetenschapper Mehdi Kordi zijn bij afwezigheid van Haak verantwoordelijk voor de sprinters in Roubaix.

STER reclame