NOS WielrennenAangepast

Hoogland is weer klasse apart op kilometer tijdrit en pakt nog een wereldtitel

Superieure Hoogland verovert wereldtitel op de kilometer tijdrit

Jeffrey Hoogland heeft bij de WK baanwielrennen de wereldtitel veroverd op de kilometer tijdrit. Hoogland ging als topfavoriet van start en maakte die status helemaal waar. Op het Vélodrome Jean Stablinski in Roubaix liet de 28-jarige sprinter geen spaan heel van de concurrentie.

Hoogland reed met 58,418 naar het goud, Nicholas Paul was de beste van de rest. Met 59,791 moest de man van Trinidad en Tobago 1,373 seconde toegeven op Hoogland.

In de eerste 250 meter pakte de 28-jarige Nederlander al meer dan een halve seconde voorsprong op Paul en met een enorm verzet 'ramde' Hoogland - zoals hij het zelf altijd noemt - naar de streep.

"Het ging wel goed. Zo hard mogelijk starten, dat is een heel sterk punt van mij. Dan ben je een heel eind op weg", reageerde de nuchtere wereldkampioen.

De sleutel tot de imposante kilometer van Hoogland? 'Zo hard mogelijk starten'

Titelverdediger Sam Ligtlee moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Hij klokte 1.00,669 en was daarmee langzamer dan de Duitser Joachim Eilers en de Pool Patryk Rajkowski. Ligtee veroverde bij de laatste wereldkampioenschappen in Berlijn verrassend het goud, maar toen deed Hoogland niet mee.

Na zijn race luchtte de teleurgestelde Ligtlee zijn hart. Hij kreeg vorige week te horen dat hij niet van start mocht op de teamsprint en dat viel hem zwaar.

Teleurgestelde Ligtlee uit kritiek: 'Blijkbaar gaat prestatie boven talentontwikkeling'

"Ik had graag in de teamsprint willen starten, om mezelf te ontwikkelen als derde man. Mijn EK was niet oké, maar wat wil je. Ik had anderhalf jaar geen grote wedstrijden gereden. Blijkbaar gaat prestatie boven talentontwikkeling. Dat is soms hard om van dichtbij mee te maken", aldus Ligtlee.

Kwalificatie

Eerder op de dag was Hoogland in de kwalificatie ook al een klasse apart. Toen hield hij Paul ruim een halve seconde achter zich. Hoogland kwam tot een tijd van 58,746, Ligtlee klokte de vierde tijd (1.00,441).

Bekijk de beelden hieronder.

Hoogland klasse apart in kwalificatie, Ligtlee rijdt vierde tijd op kilometer

In 2018 werd Hoogland al eens wereldkampioen op de niet-olympische kilometer. Daarna besloot hij zich te richten op de olympische sprintonderdelen: de teamsprint, de sprint en de keirin. Met succes: woensdag veroverde Hoogland op de teamsprint de vierde wereldtitel op rij, op de keirin pakte hij donderdag zilver achter ploeggenoot Lavreysen. In totaal heeft Hoogland nu zes regenboogtruien in de kast.

Twee weken geleden pakte hij bij de EK in het Zwitserse Grenchen met overmacht het goud op de kilometer, waarna hij besloot om ook weer eens een gooi te doen naar de wereldtitel. In Grenchen was Hoogland ruim anderhalve seconde sneller dan Ligtlee, die daar het zilver pakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl