afp

Goedemorgen! De Nederlandse voetbalvrouwen spelen een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus en de EU-leiders zijn voor de tweede dag bijeen in Brussel.

Nogal wisselend weer vandaag: er trekken vanuit het noorden naar het zuiden buien over het land, maar de zon kan zich ook laten zien. Met hooguit 12 graden en een stevige westenwind is het fris. In het weekend droog en duidelijk minder wind. Daarna wordt het weer milder maar ook wisselvalliger.

De wekdienst luisteren?

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De EU-leiders zijn voor de tweede dag bijeen in Brussel. Premier Mark Rutte en zijn collega's spreken onder meer over migratie.
  • Het ministerie van Justitie en de politie maken de resultaten bekend van een landelijke inzamelactie wapens. Van 11 tot 17 oktober konden jongeren in ruim 200 gemeenten hun mes of steekwapen anoniem inleveren.
  • De Nederlandse voetbalvrouwen spelen een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus.

Wat heb je gemist?

Topdirigent Bernard Haitink is overleden. De wereldberoemde dirigent leidde het Concertgebouworkest door drie decennia heen. Ook stond hij voor beroemde orkesten wereldwijd.

Haitink zette het vermaarde Concertgebouworkest internationaal op de kaart met tournees en opvoeringen van symfonieën van onder anderen Mahler en Bruckner. Hij ontving vele onderscheidingen en werd in 2017 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 2019 maakte hij bekend te stoppen, onder meer wegens gezondheidsredenen.

Volgens zijn managementbureau stierf de 92-jarige Haitink vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is tijdens een persconferentie onderbroken door een aardbeving. Het parlement in Wellington schudde kort maar hevig door een aardbeving van 5.9 op de schaal van Richter. Ardern ging net in op de vragen van verslaggevers over de nieuwe vaccinatiedoelen van het land.

Ze hield zich vast aan haar spreekstoel toen het schudden begon, wendde zich vervolgens zich lachend naar de verslaggever: "Ach sorry, een kleine afleiding, zou je die vraag willen herhalen?"

Kijk hier naar dat moment in de persconferentie:

Fijne vrijdag!

STER reclame