
Vanavond geen oplossing meer voor overvolle noodopvang Ter Apel
Het lijkt er niet op dat er vanavond nog een oplossing komt voor de druk op de noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Burgemeester Velema eiste eerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Rijk dat ze onmiddellijk voor crisisnoodopvang zouden zorgen.
Volgens de gemeente waren vanuit het ministerie bussen geregeld om mensen vanuit Ter Apel naar andere locaties te brengen. "Maar het is ogenschijnlijk niet gelukt", zegt Velema. "Ik heb begrepen dat ze van crisisnoodopvang af hebben gezien." Volgens hem zijn er "allerlei routes en mogelijkheden niet bewandeld".
Een woordvoerder van het COA zegt geen bussen te laten rijden als er geen andere opvanglocatie beschikbaar is. Volgens de organisatie moet er een locatie beschikbaar zijn die ook al is ingericht. "We gaan niet met mensen door het land slepen als er geen bestemming is. Dat heeft natuurlijk geen enkele zin."
Alarm
Eerder vanavond luidde Westerwolde de noodklok omdat het in Ter Apel "helemaal de verkeerde kant op gaat". De verwachting was dat het aantal mensen in de opvang vanavond zou stijgen naar 750, terwijl er maar plek is voor 275 mensen.
"We gaan nu weer terug naar hetzelfde niveau van twee weken geleden, toen er 680 mensen in de noodopvang en 160 mensen in IND-kantoren en wachtruimte zaten", zei Velema. Op dat moment moesten asielzoekers slapen op onder meer stoelen.
Eerder zei Velema al dat er sprake is van een crisis die zich in vertraging afspeelt:
Het COA zegt te onderschrijven dat de opvang in Ter Apel niet meer verantwoord is. "Het veiligheidsberaad heeft gisteren toegezegd met locaties te komen. Zodra die beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten", zegt een woordvoerder.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt doordrongen te zijn van de ernst van de situatie in Ter Apel en doet er naar eigen zeggen alles aan om op korte termijn te zorgen voor een oplossing.
In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. Waar gaat het precies mis en hoe heeft het zo ver kunnen komen? NOS op 3 zocht het uit:
Meeste slachtoffers in Zuid-Afrikaanse discobar zijn tussen de 13 en 17 jaar
Wat er is gebeurd, is nog steeds onduidelijk. De jongeren vierden het begin van de schoolvakantie.
Verdachte terreuraanslag Oslo wil niets zeggen tegen de politie
In de kathedraal van Oslo vond zondag een herdenkingsdienst plaats voor de slachtoffers van de aanslag.
Voor het eerst in 27 jaar NASA-raket vanuit Australië gelanceerd
Ook vanuit Nieuw-Zeeland staat een NASA-missie gepland.