Wekdienst
NOS Nieuws

Wekdienst 15/05: Franse scholen herdenken Samuel Paty • Bekir E. gehoord over Jos B.

Goedemorgen! Veel Franse scholen staan stil bij de van leraar Samuel Paty en in de zaak-Nicky Verstappen wordt Bekir E. gehoord.

De dag begint bewolkt en er zijn perioden met regen. In de middag wordt het droger en vanuit het westen komt de zon vaker tevoorschijn. De temperatuur loopt op naar ongeveer 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Veel Franse scholen staan stil bij de moord op de leraar Samuel Paty. Dit weekend is het een jaar geleden dat de leraar werd onthoofd, omdat hij op tijdens de les maatschappijleer spotprenten van Mohamed liet zien.
  • De moordenaar van de 16-jarige Rotterdamse scholiere Hümeyra wordt gehoord in de zaak-Nicky Verstappen. Volgens Bekir E. heeft verdachte Jos B. in de gevangenis tegen hem gezegd dat hij betrokken was bij de dood van de 11-jarige jongen.
  • De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet tot 1 november gegeven om met oplossingen te komen voor de stijgende energieprijzen. In de ministerraad wordt er vandaag over de mogelijke maatregelen gesproken.

Wat heb je gemist?

Advocaat Peter Plasman gaat aangifte doen tegen Sywert van Lienden en twee zakenpartners. Ze hebben zich met hun mondkapjesdeal met de overheid schuldig gemaakt aan oplichting, zei Plasman in de talkshow Jinek.

Na een oproep eerder deze week heeft een aantal benadeelden zich volgens de advocaat bij hem gemeld. Vermoedelijk gaat het om vrijwilligers die Van Lienden hebben geholpen om aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot gebrek was aan medische hulpmiddelen, miljoenen mondkapjes naar Nederland te halen.

Aanvankelijk zei Van Lienden dat hij en zijn zakenpartners niets verdienden aan de levering. Later bleek dat ze er ongeveer 28 miljoen euro aan overhielden. Alleen als Van Lienden en zijn compagnons de winst terugstorten, kunnen ze volgens Plasman een rechtszaak voorkomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Adele heeft de eerste single gepresenteerd van haar nieuwe album 30. Easy on me verscheen vannacht op streamingdiensten en YouTube. De zangeres liet eerder in interviews al weten dat het nieuwe album, haar eerste sinds 2015, voornamelijk gaat over de nasleep van haar scheiding in 2019 van platenbaas Simon Konecki.

Ook Easy On Me gaat over een verloren liefde:

De videoclip van het nummer werd in 5 uur tijd al bijna 10 miljoen keer bekeken. Het nieuwe album verschijnt in november. Net als de eerdere platen van de zangeres heeft het als titel de leeftijd meegekregen waarop ze begon aan het werk.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl