ANP
NOS Nieuws

OM: vrachtwagenchauffeur reed agent dood uit rancune en woede

Vrachtwagenchauffeur Willem M. reed in juli in Rotterdam met opzet een motoragent dood. Dat betoogde het Openbaar Ministerie in de eerste zitting van de rechtszaak tegen M. Hij zou onder meer hebben gehandeld uit rancune en woede. M.'s advocaat ontkende dat en sprak van een tragisch ongeluk.

Verder werd duidelijk dat de 46-jarige verdachte op verzoek van het OM voor observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hij lijdt volgens een psychiater aan een persoonlijkheidsstoornis. Zijn advocaat pleitte tegen de verplichte opname. Volgens hem kan zijn cliënt ook in de gevangenis worden onderzocht door een psychiater. Maar de rechtbank ging daar niet in mee. M. zelf was niet in de rechtszaal aanwezig.

'Extra gas na stopteken'

De dodelijke aanrijding gebeurde op 7 juli op de Waalhavenweg in Rotterdam. Motoragent Arno de Korte (47) gaf de verdachte een stopteken, omdat hij door rood zou zijn gereden. Volgens getuigen stopte de agent op een uitvoegstrook, maar gaf M. op dat moment extra gas. Hij raakte de agent en die werd vervolgens honderden meters meegesleurd volgens de officier van justitie.

Het OM gaat uit van opzet en stelt dat er sprake was van doodslag, maar laat ook onderzoeken of het mogelijk gaat om moord. Volgens de aanklager was er bij de verdachte sprake van veel wantrouwen en rancune tegenover de politie en overheidsinstanties. M. zou hebben gevonden dat hij veel te vaak langs de kant werd gezet voor controle van zijn vrachtwagen. Dat veroorzaakte volgens het OM veel woede bij de verdachte.

Volgens een getuige had M. gezegd dat hij bij een volgende controle een agent "iets zou aandoen". Daarbij weegt volgens het OM zwaar dat de verdachte is doorgereden, terwijl hij kon weten dat er iemand dood was. "Het is buitengewoon ernstig dat een agent tijdens zijn werk op een gewelddadige manier wordt gedood", zei de officier van justitie.

De verdediging verwierp de beschuldigingen tegen M.. Zijn advocaat noemde het verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar het was volgens hem een noodlottig ongeluk. De verdachte wilde vijf getuigen laten horen die volgens hem zijn onschuld kunnen aantonen, en de rechter gaf daarvoor toestemming. M. kan zich naar eigen zeggen weinig herinneren van het incident.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor juni 2022.

De chef van het team waar De Korte deel van uitmaakte vertelt dat teamleden het psychisch nog altijd heel zwaar hebben en dat het ziekteverzuim hoog is:

Teamleden doodgereden motoragent vallen één voor één om, zegt hun chef

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl