NOS Nieuws

Wekdienst 9/10: Nationale Reddingsvloot oefent • Military Boekelo

Goedemorgen! De Nationale Reddingsvloot houdt vandaag een grootschalige oefening. En in Twente staat het koningsnummer van paardentopsportevenement Military Boekelo op het programma.

Eerst het weer: vandaag begint vooral in het noordoosten met mist. In de loop van de dag is het overal zonnig en bij weinig wind wordt het 15 tot 17 graden.

Weer zaterdag 9 oktober

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bij de Jagersplas in Zaandam houdt de Nationale Reddingsvloot (NRV) een landelijke oefening. Doel is om te trainen op grootschalige waterhulpverlening bij overstromingen en waterincidenten. De NRV bestaat uit eenheden van brandweer en reddingsbrigades.
  • Een van de grootste paardentopsportevenementen van Nederland bestaat 50 jaar: de Military Boekelo-Enschede. Vandaag staat het meest spectaculaire onderdeel op het programma, de crosscountry, die tienduizenden toeschouwers trekt.
  • De laatste grote wielerklassieker van dit jaar wordt verreden: de Ronde van Lombardije. In de volksmond wordt de Italiaanse wielerwedstrijd ook wel de Koers van de Vallende Bladeren genoemd. De rit start in Como aan de Zwitserse grens en eindigt na 239 kilometer rond 17.00 uur in Bergamo.

Wat heb je gemist?

De zeer strenge abortuswet in Amerikaanse staat Texas is toch weer van kracht. Twee dagen geleden had een rechter de omstreden wet nog opgeschort. Texas was tegen dat besluit in beroep gegaan en heeft nu van het hof gelijk gekregen.

Daarmee zijn in Texas alle abortussen weer verboden vanaf het moment dat de hartslag van de foetus kan worden vastgesteld. Dat is meestal rond week zes, een moment dat sommige vrouwen nog niet eens weten dat ze in verwachting zijn. De regering van president Biden probeert de wet van tafel te krijgen omdat die tegen de grondwet zou ingaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteravond hadden Facebook en Instagram opnieuw te maken met technische problemen. Ruim twee uur waren de apps niet goed bereikbaar. Op de wereldwijde storingenwebsite Downdetector kwamen tienduizenden meldingen binnen.

Op Twitter biedt Facebook zijn excuses aan. "We weten hoe afhankelijk je van ons bent om met elkaar te communiceren", laat het bedrijf weten.

Maandagavond waren Facebook, Instagram en WhatsApp wereldwijd urenlang niet bereikbaar vanwege een storing. Miljarden mensen hadden toen geen toegang tot hun sociale media en berichtendiensten.

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl