Lavreysen wint Oranje-sprintfinale op EK, eindelijk Europese titel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de olympische titel en de wereldtitel heeft Harrie Lavreysen nu ook de Europese titel op de sprint gewonnen. Het is voor de 24-jarige baanwielrenner 'pas' de eerste Europese titel op zijn indrukwekkende palmares.

Op de EK in het Zwitserse Grenchen werd de finale wederom een Nederlands onderonsje, net als bij de Olympische Spelen in Tokio. In twee heats versloeg Lavreysen met overmacht zijn landgenoot en rivaal Jeffrey Hoogland opnieuw.

De eerste heat won de olympisch kampioen met een fietslengte verschil en in de tweede heat klopte hij de 28-jarige Hoogland met een wiellengte. "Jammer dat ik niet een betere strijd tegen Harrie kon leveren", reageerde een nog altijd lachende Hoogland.

Speels gemak

Eerder op de avond had Lavreysen met speels gemak zijn halve finale gewonnen van de Rus Michail Jakovlev. Hij pakte in de eerste heat de winst en vloog er in de tweede heat ook overheen, de Rus maakte geen schijn van kans.

Ook Hoogland had aan twee heats genoeg om de Fransman Sébastian Vigier te verslaan, maar moest in de eerste heat wel tot het uiterste gaan om zijn wiel als eerste over de streep te drukken. In de troostfinale won Jakovlev in twee heats uiteindelijk het brons.

Hoogland versloeg Lavreysen bij de EK's van 2017 (kwartfinales), 2018 (halve finales) en 2019 (finale). Sindsdien legde hij het echter af tegen z'n landgenoot, die hem in de WK-finales van 2019 en 2020 en in de olympische finale van dit jaar de baas was.

Brons voor Uneken

Op de vierde dag van de EK behaalde Lonneke Uneken bij het laatste onderdeel van de dag, de puntenkoers, knap de bronzen medaille. De 21-jarige renster eindigde na honderd ronden achter de Russin Goelnaz Chatoentseva en de Belgische Shari Bossuyt.

Op de 500 meter greep Steffie van der Peet naast het podium, de Russin Daria Shmeleva prolongeerde haar titel. Bij het onderdeel omnium kon Roy Eefting niet voor een stunt zorgen, hij werd van de 24 renners uiteindelijk 9de.

Uneken zorgt met brons voor grote verrassing op EK: 'Altijd blijven rijden' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame