NOS WielrennenAangepast

Lavreysen troeft Hoogland af in drie bloedstollende heats en pakt olympisch goud

Harrie Lavreysen heeft op de Olympische Spelen in Tokio de individuele sprinttitel voor zich opgeëist. In de droomfinale tegen zijn kamergenoot en medefavoriet Jeffrey Hoogland was hij in de derde en beslissende heat de beste.

Hoogland moest genoegen nemen met zilver.

Dinsdag stonden ze nog samen op de hoogste trede van het podium na de teamsprint. Woensdag klokten ze exact dezelfde tijd in de kwalificaties en donderdag fietsten ze allebei met speels gemak richting de halve finales. Maar vrijdag ontkwamen ze er niet meer aan: er moest toch echt een winnaar aangewezen worden, nadat ze zich even daarvoor in de halve eindstrijd hadden ontdaan van Denis Dimitriev (Hoogland) en Jack Carlin (Lavreysen).

Hoogland verspeelt voorsprong

In de eerste heat kwam Lavreysen bij de start op kop, maar het was Hoogland die over hem heen kwam. Lavreysen, die in onderlinge duels met 6-5 leidde tegen Hoogland, kwam nog wel terug maar het was Hoogland die won.

Reuters Connect
Jeffrey Hoogland is helemaal kapot na de finale

In de tweede heat nam Hoogland nog voor de bel een ruime voorsprong en weer moest Lavreysen in de achtervolging. Dit keer kwam hij niet te laat en op de streep flitste hij Hoogland nog net voorbij.

In de allesbeslissende heat nam Lavreysen in de laatste bocht de kop en Hoogland had daarop geen antwoord meer. Het goud ging naar de wereldkampioen, het zilver naar Hoogland.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de eerste twee heats van de finale en de beslissende race van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in de halve finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl