Baanrenner Hoppezak stunt met EK-zilver op scratch

Baanwielrenner Vincent Hoppezak heeft bij de EK baanwielrennen voor een flinke verrassing gezorgd door de zilveren medaille te veroveren op het onderdeel scratch. De Europese titel ging naar Rui Oliveira.

In de wedstrijd over zestig ronden was het de Portugees Oliveira die als eerste een ronde voorsprong pakte. Even later besloot ook Hoppezak het erop te wagen. De 22-jarige debutant had al snel een halve ronde te pakken, maar daarna kreeg hij het lastig. Vlak voordat hij wilde aansluiten, werd voorin weer gas gegeven.

Rondenlang reed Hoppezak vlak achter het peloton; pas toen het met nog zeven ronden te gaan even stilviel, vond hij de aansluiting. Kracht voor een sprint met de sterke Oliveira had Hoppezak daarna niet meer. "Echt bizar, een hele mooie ervaring", reageerde Hoppezak na de podiumceremonie. "Het ging best wel goed, ik mag niet klagen."

Hoppezak stunt bij EK-debuut met zilver: 'Het ging best wel goed'

Zo verrassend als het zilver voor Hoppezak was, zo vanzelfsprekend waren de prestaties van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. De twee sprinters maakten hun favorietenstatus op de eerste dag van het sprinttoernooi helemaal waar.

Olympisch- en wereldkampioen Lavreysen plaatste zich in het Zwitserse Grenchen eenvoudig voor de halve finales door in de kwartfinales in twee rondes af te rekenen met de Duitser Anton Hohne. Lavreysen had eerder op de dag ook de snelste tijd neergezet in de kwalificatie.

Hoogland verliest zadel

Hoogland, in Tokio winnaar van olympisch zilver, klokte in de kwalificatie de tweede tijd en bereikte ook zonder problemen de kwartfinales.

Daarin had Hoogland wel drie races nodig tegen de Pool Daniel Rochna, maar dat lag niet aan zijn benen; in de eerste ronde van zijn kwartfinale verloor Hoogland zijn zadel, waarna hij een herkansing kreeg.

Hoogland verliest zadel in sprinttoernooi op EK: 'Toch die vakantiekilo's...' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Die herkansing won de Nederlandse topsprinter met twee vingers in zijn neus. Ook de tweede heat ging overtuigend naar Hoogland.

Een herhaling van de olympische finale is daardoor nog steeds mogelijk. Lavreysen moet vrijdag in de halve finale afrekenen met de Rus Mikhail Iakovlev.

Hoogland treft de Fransman Sebastien Vigier. De Europese titels worden ook vrijdag verdeeld.

STER reclame