Braspennincx verovert eerste individuele EK-goud op de sprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shanne Braspennincx heeft bij de EK baanwielrennen voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel op de sprint veroverd. De olympisch keirinkampioene rekende in de finale van het toernooi in het Zwitserse Grenchen in twee heats af met de Duitse Lea Sophie Friedrich.

In de eerste heat moest Braspennincx in de laatste ronde buitenom bij de Duitse wereldkampioene op de teamsprint en de tijdrit, maar ondanks die extra meters kwam ze vlak voor de streep nog langszij. Ook in de tweede race was de 30-jarige Nederlandse de sterkste na een lange sprint.

"Ik ben er gewoon open in gegaan", reageerde Braspennincx, die aan een topseizoen bezig is. "Ik heb met plezier rondgefietst. Daar komt blijkbaar ook koelbloedigheid bij kijken, en goede ritten. Ik tikte ze eigenlijk zo binnen, het was bizar."

Braspennincx sprint met plezier naar EK-goud: 'Tikte ze zo binnen, bizar'

Het brons ging naar de Française Mathilde Gros, die in de strijd om de derde plaats de Oekraïense Olena Starikova versloeg.

Ook sterk in halve finale

Eerder op de avond rekende Braspennincx in de halve finale zelf in twee heats af met Gros.

In de eerste heat dook Braspennincx met nog een ronde te gaan slim onderdoor bij de Française, waarna ze de leiding niet meer uit handen gaf. In de tweede race nam de Nederlandse baansprintster vanaf het begin de kop. Ook na die lange sprint was Braspennincx de sterkste.

EK baanwielrennen: Braspennincx overtuigend naar finale sprinttoernooi

Eerder deze week veroverde Braspennincx al EK-goud op de teamsprint, maar een individuele Europese titel had ze nog niet. In 2014 wist ze al wel haar eerste Europese medaille te pakken; brons op de keirin. Bij de WK van 2015 won Braspennincx zilver op de keirin.

Een half jaar later kreeg ze een hartinfarct, waarna ze bij de Spelen van Rio slechts reserve was. Afgelopen zomer beleefde de 30-jarige baanrenster in Tokio het hoogtepunt uit haar loopbaan door op de keirin het olympisch goud te pakken.

Zaterdag komt Braspenninx ook nog in actie op de keirin in Grenchen. "Daar ga ik net zo open in. Ik ga mezelf geen onnodige druk opleggen."

Van der Duin vierde op omnium

Op het omnium eindigde de Nederlandse Maike van der Duin als vierde.

De 20-jarige Nederlandse, die dinsdag al knap vierde werd op de scratch, stond na twee van de vier onderdelen op de vijfde plaats. In de afvalrace vocht Van der Duin zich naar de vierde plaats, waardoor ze een plekje opschoof op de ranglijst.

In de afsluitende puntenkoers kwam Van der Duin net tekort voor het podium.

De zege ging naar de oppermachtige topfavoriete Katie Archibald. De 27-jarige Britse won de scratch, de temporace en de afvalkoers en sprokkelde op de puntenkoers over 80 ronden ook nog de meeste punten bij elkaar.

Archibald (recht) en Van der Duin (links in het oranje) voor het omnium EPA

STER reclame