NOS WielrennenAangepast

Succes op eerste dag EK baan: mannen en vrouwen winnen goud op teamsprint

EK teamsprint mannen

De Europese kampioenschappen baanwielrennen hebben Nederland twee gouden medailles opgeleverd op de openingsdag. Zowel de mannen als de vrouwen grepen de titel op de teamsprint.

De suprematie van de Nederlandse mannenploeg werd in het Zwitserse Grenchen maar weer eens bevestigd. Vorig jaar veroverde Nederland al de wereldtitel en in Tokio werd de kroon op het werk gezet met olympisch goud. Voor de Nederlandse vrouwen is de EK-titel een primeur.

Olympisch trio heerst tegen Frankrijk

De drie olympisch kampioenen van Tokio waren oppermachtig in de finale tegen Frankrijk. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland gaven de Fransen geen schijn van kans.

Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw reden in de finale een wereldrecord. Ze verbeterden de toptijd die Nederland, in een iets andere samenstelling, eerder op de dag had aangescherpt.

Teamsprintsters verbeteren eigen wereldrecord en veroveren EK-goud in Grenchen

In de finale rekenden de vrouwen in 46,551 af met Duitsland, dat startte met twee van de drie vrouwen die achter China het olympisch zilver veroverden.

Ook al wereldrecord in kwalificaties

In zowel de kwalificaties als de eerste ronde was Nederland ook al de snelste van het veld. De kwalificatietijd, gereden door Braspennincx, Lamberink en Steffie van der Peet van 46,759 was ook al een wereldrecord, waarbij moet worden aangetekend dat de vrouwen de teamsprint pas sinds kort met drie renners afwerken.

In tegenstelling tot de mannen reden de vrouwen het onderdeel teamsprint doorgaans met z'n tweeën, zo ook op de Olympische Spelen van Tokio afgelopen zomer. Vanaf dit EK rijden de vrouwen de teamsprint ook met drie renners.

Bekijk hieronder de reacties van Braspennincx en Van den Berg:

Van der Duin vierde op scratch

Op de scratch greep EK-debutante Maike van der Duin net naast de medailles, ze werd vierde. In augustus pakte Van der Duin (20) de EK-titel op de scratch bij de beloften, afgelopen zaterdag stond ze nog aan de start van Parijs-Roubaix. De finish haalde ze niet in de klassieker.

De regels van de scratch zijn eenvoudig: de vrouwen rijden veertig ronden. Wie het eerst over de finish komt, wint het goud. Dat ging naar de Britse Katie Archibald, die in Tokio olympisch kampioene werd op de koppelkoers.

Favoriete Archibald wint EK-goud op scratch, talent Van der Duin nipt vierde

Op de afvalkoers slaagde Maikel Zijlaard (22) er niet in zich te mengen in de strijd om de medailles. Op het onderdeel waar elke twee ronden de laatste renner van het peloton de baan moet verlaten, strandde Zijlaard, de neef van oud-wielrenner Michael, halverwege.

De 22-jarige Nederlander werd twaalfde. Het EK-goud ging naar de Rus Sergej Rostovtsev, in 2014 wereldkampioen op de scratch.

De EK baanwielrennen duren nog tot en met zaterdag.