Een tankstation dat zonder benzine zit in het noorden van Londen
NOS Nieuws

Britse leger gaat vanaf maandag helpen bij bevoorraden van tankstations

Het Britse leger gaat vanaf maandag helpen met het bevoorraden van benzinestations. Door hamsterende automobilisten is op sommige plekken in het land een tekort aan brandstof ontstaan.

Het leger zet 200 mensen in, meldt de Britse regering vandaag. Honderd van hen zijn bestuurders van tankwagens. Het besluit komt niet als een verrassing. Minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng zei afgelopen woensdag al dat er zo'n 150 militairen paraat staan om tankwagens te besturen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens de transportbranche een tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs, waardoor ook de bevoorrading van tankstations moeizaam gaat. Dat tekort komt door de coronapandemie, de vergrijzende beroepsbevolking en de uittocht van buitenlandse werknemers na de Brexit.

Deze truckchauffeurs in Roemenië overwegen in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken:

Truckchauffeurs in Roemenië overwegen in Verenigd Koninkrijk te werken

Volgens de Britse overheid is de vraag naar brandstof de afgelopen week gestabiliseerd en wordt er over de linie inmiddels meer geleverd dan er verkocht wordt. Toch is er op veel plekken nog altijd een tekort door leveringsproblemen.

De Petrol Retailers Association (PRA), die de belangen van de tankstations in het VK behartigt, zei gisteren nog dat volgens hun leden 26 procent van de pompen geheel zonder brandstof zit. 27 procent heeft slechts één brandstoftype voorradig. Persbureau Reuters meldt dat alleen al in Londen en het zuiden van Engeland tientallen tankstations noodgedwongen hun deuren gesloten hebben.

Het is voor burgers uit de EU-landen door de uittreding van de Britten uit de Europese Unie niet langer mogelijk om visumvrij te wonen en werken in het VK. Om de problemen het hoofd te bieden, heeft de Britse regering 10.500 tijdelijke visa uitgegeven voor buitenlandse werknemers, om bijvoorbeeld te gaan werken als vrachtwagenchauffeur. Volgens de Britse Kamer van Koophandel is deze maatregel echter bij lange na niet voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl