Militairen gaan tankwagens besturen in VK, vrees voor lege schappen rond Kerst
Het Verenigd Koninkrijk zet de komende dagen militairen in om de aanhoudende bevoorradingsproblemen van tankstations te verhelpen.
Minister van Economische Zaken Kwarteng zegt dat er zo'n 150 militairen paraat staan om tankwagens te besturen. Eerder vandaag twitterde hij dat het land ook de zogenoemde reserve tanker fleet inzet. Dat is een vloot van tachtig tankwagens die het VK achter de hand heeft voor noodsituaties.
De bevoorradingsproblemen waardoor ook andere sectoren worden getroffen, worden veroorzaakt door een tekort aan zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs.
De Britse regering neemt vandaag eindelijk maatregelen om de brandstofproblemen op te lossen. na dagenlang te hebben gehoopt dat die vanzelf over zouden gaan. Zo weigerde de regering eerder ook voorrang te geven bij tankstations aan mensen met vitale beroepen, zoals artsen en verpleegkundigen.
Chauffeurstekort
Premier Johnson hamerde er bij de Britten vooral op niet te hamsteren. Dat zou de problemen verergeren. Maar ook vandaag stonden er in de ochtend alweer lange rijen voor de tankstations. Met name rond Londen was het druk. Sommige tankstations kwamen daardoor opnieuw zonder brandstof te zitten.
Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft verschillende oorzaken zoals de coronapandemie, de vergrijzende beroepsbevolking en de uittocht van buitenlandse werknemers na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, vorig jaar.
Deze truckchauffeurs in Roemenië overwegen in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken:
Vrees voor problemen rond Kerst
Minister Kwarteng noemde de afgelopen dagen "moeilijk". Langzamerhand worden de tankstations nu weer bevoorraad, maakte hij bekend. Dat bevestigt de grootste Britse tankstationorganisatie PRA. Zo'n 27 procent van de leden zei vandaag zonder brandstof te zitten. Maandag was dat nog 90 procent.
Ook andere sectoren zijn de dupe van het gebrek aan truckers. Zo waren recent veel rekken in supermarkten leeg en zat fastfoodketen McDonald's ineens zonder milkshakes.
Om de problemen het hoofd te bieden heeft de Britse regering 10.500 tijdelijke visa uitgegeven voor buitenlandse werknemers. De Britse Kamer van Koophandel noemt deze maatregel een druppel op een gloeiende plaat.
De Britten vrezen al voor problemen rond Kerstmis, als er volop winkels, supermarkten en horeca bevoorraad moeten worden. Minister Kwarteng zei desgevraagd "niets te kunnen garanderen" als het gaat om de feestdagenperiode. "Maar wat ik wel kan zeggen, is dat de situatie nu stabiliseert."