Brandstofpompen zijn afgezet in een BP-garage in Londen
NOS Nieuws

Stormloop op brandstof in VK duurt voort, leger gaat truckers opleiden

Tot 90 procent van de tankstations in grote Engelse steden kan zonder brandstof komen te zitten door hamsterende automobilisten. Door de stormloop zijn tankstations noodgedwongen gesloten. De Britse regering zet het leger in om mensen op te leiden tot vrachtwagenchauffeur, zodat ze kunnen helpen met de bevoorrading.

Milieuminister George Eustice zei vandaag dat er geen plannen zijn om militairen zelf tankstations te laten bevoorraden. Minister van Transport Grant Shapps wilde dit weekend dergelijke militaire hulp niet uitsluiten.

Eustice benadrukte nogmaals dat de tekorten niet zijn ontstaan door een gebrek aan brandstof, maar doordat mensen in paniek brandstof kopen "die ze niet nodig hebben".

Ook Shell merkt dat door een grotere vraag naar brandstof locaties bijna leeg zijn geraakt. "We werken er hard aan om de klanten te bevoorraden", zegt een Shell-woordvoerder tegen Reuters. "Sinds vrijdag zien we een groter dan normale vraag, waardoor sommige tankstations de vraag niet aankunnen. We vullen de voorraden zo snel mogelijk aan."

Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens de transportbranche een tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs, waardoor ook de bevoorrading van tankstations moeizaam gaat. Het tekort is het gevolg van een reeks van factoren, waaronder de coronapandemie, de vergrijzende beroepsbevolking en de uittocht van buitenlandse werknemers na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie vorig jaar.

Druppel op gloeiende plaat

EU-burgers kunnen niet langer visumvrij wonen en werken in Groot-Brittannië, zoals voor de Brexit. Om de problemen het hoofd te bieden, heeft de Britse regering 10.500 tijdelijke visa uitgegeven voor buitenlandse werknemers, om bijvoorbeeld te gaan werken als vrachtwagenchauffeur. De Britse Kamer van Koophandel noemt deze maatregel een druppel op een gloeiende plaat.

Uren wachten om te tanken. Zo zag het er afgelopen weekend uit in Londen:

Tankstations Londen zonder benzine door tekort aan vrachtwagenchauffeurs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl