Kopstukken van de Groenen en FDP hebben "goede" eerste gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking in een nieuwe, Duitse regering. Dat lieten beide partijen weten.

Ze wilden niet zeggen wat er inhoudelijk was besproken. Dat was zo afgesproken, zei secretaris-generaal van de FDP Volker Wissing. Vrijdag volgt er een tweede gesprek.

'Spannende tijden'

De twee partijen spelen een sleutelrol in hoe de nieuwe coalitie in Duitsland eruit zal zien. De hamvraag: kiezen ze voor een coalitie met de sociaaldemocraten van de SPD of met de centrumrechtse CDU/CSU?

Daarover lopen de meningen binnen de partijen flink uiteen; er zijn tal van verschillen tussen de liberale FDP en de meer links georiënteerde Groenen.

Gisteravond werd duidelijk dat de partijen om tafel zaten, nadat Groenen-leider Annalena Baerbock en FDP-kopstuk Wissing op Instagram een selfie hadden geplaatst waarop de vier belangrijkste personen binnen de partijen te zien waren. Ze schreven in hun berichten, die exact hetzelfde waren, dat er naar overeenkomsten werd gezocht. "En we vonden er zelfs een paar. Spannende tijden."

Het Instagrambericht van Baerbock:

De selfie, met van links naar rechts Volker Wissing (FDP), Annalena Baerbock (Groenen), Christian Lindner (FDP) en Robert Habeck (Groenen) Instagram

Bij de Duitse verkiezingen van afgelopen weekeinde werd de SPD van Olaf Scholz de winnaar, met 25,7 procent van de stemmen. Het CDU/CSU van Armin Laschet en vertrekkend bondskanselier Merkel boekte met 24,1 procent het slechtste landelijke resultaat in zijn geschiedenis.

De Groenen haalden met 14,8 procent het beste resultaat ooit. De FDP volgde met 11,5 procent.

Het is bekend dat de Groenen het liefst met de SPD in zee gaan. Samen met de FDP zou dat dan leiden tot de zogenoemde stoplichtcoalitie, wat refereert aan de kleuren van de partijen (groen, rood en geel). Een coalitie met de CDU/CSU heeft de voorkeur van de FDP; de Jamaica-coalitie (zwart, groen en geel).

De FDP en de Groenen gaan binnenkort ook individueel overleggen met de SPD en CDU/CSU. Zo zit Baerbock zondag bij de SPD en volgende week bij de CDU/CSU. De FDP gaat komend weekeinde met de twee partijen om de tafel.

STER reclame