SPD-leider Olaf Scholz
NOS NieuwsAangepast

Winnaar Scholz: kiezers gaven SPD, Groenen en FDP mandaat

De Duitse kanselierskandidaat en SPD-leider Olaf Scholz wil zoals verwacht een regering vormen met de Groenen en de liberale FDP. De twee partijen kwamen net als zijn SPD gisteren die bij de parlementsverkiezingen als winnaar uit de bus.

"De kiezers waren duidelijk", zei Scholz in het Berlijnse partijkantoor van de centrumlinkse SPD. "Ze hebben drie partijen groter gemaakt - de SPD, de Groenen en de FDP - en dat is een duidelijk mandaat dat ze hebben gegeven, dat deze drie de volgende regering moeten vormen."

Onder applaus van partijgenoten en met een bos bloemen in de hand zei Scholz dat het voor de conservatieven van de CDU/CSU "na zestien jaar tijd is om op te stappen en in de oppositie te gaan".

De leider van CDU/CSU, Armin Laschet, vindt dat geen enkele partij het mandaat heeft om een nieuwe regering te vormen. "Alleen de persoon die tegenstellingen kan overbruggen kan bondskanselier worden", zegt hij. Laschet zei gisteravond al dat hij er klaar voor is om een regering te leiden.

Voor veel Duitse kiezers is het nog niet duidelijk hoe hun nieuwe regering er straks uit gaat zien:

'Hopelijk hebben we voor de kerst een regering'

De Groenen en de FDP zijn er niet zeker van dat ze samen in een regering kunnen zitten. FDP-lijsttrekker Christian Linder en tweede man van de Groenen Robert Habeck vinden een gesprek tussen beide partijen zinvol. "In sociale, fiscale en financieel-politieke kwesties staan we echt tegenover elkaar."

Een coalitie met de SPD heeft de voorkeur van Habeck, maar is geen uitgemaakte zaak. Hij zou eventueel ook met CDU/CSU kunnen regeren. Voor Lindner is dat juist andersom.

Uitslag

De SPD kreeg bij de Bondsdagverkiezingen van gisteren 25,7 procent van de stemmen. De CDU/CSU van Armin Laschet en vertrekkend bondskanselier Merkel boekte met 24,1 procent het slechtste landelijke resultaat in zijn geschiedenis.

De Groenen haalden met 14,8 procent het beste resultaat ooit. De FDP volgde met 11,5 procent en de rechts-populistische AfD 10,3 procent. Die Linke zakten met 4,9 procent onder de kiesdrempel, maar door het districtenstelsel hebben zeker drie afgevaardigden zich verzekerd van een zetel in de Bondsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl