Mona Keijzer
NOS Nieuws

Mona Keijzer geeft Kamerzetel op en verlaat daarmee landelijke politiek

Mona Keijzer geeft haar Tweede Kamerzetel op en verlaat de landelijke politiek. Afgelopen zaterdag werd Keijzer (CDA) ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege haar uitspraken over het coronatoegangsbewijs.

"Ik wil geen splijtzwam zijn", zegt Keijzer in een verklaring op Twitter. "Ik ben er de mens niet naar en daarvoor is het christendemocratische gedachtengoed mij te lief." Keijzer laat weten wel lid te blijven van het CDA.

Ze voegt eraan toe dat ze "al geruime tijd" twijfels heeft bij "het logische karakter, de effectiviteit en de proportionaliteit" van de coronamaatregelen. "Op de huidige weg doorgaan is geen optie."

Ze vindt dat de overheid niet onnodig zou moeten ingrijpen in het leven van mensen. Volgens Keijzer waren coronamaatregelen in eerste instantie nodig, "maar met alles wat we weten over het virus en de vaccinatiegraad die wij inmiddels bereikt hebben, is dat punt wat mij betreft gepasseerd".

Kritiek

Keijzer uitte afgelopen weekend in De Telegraaf grote twijfels over de coronapas, op de dag dat die voor het eerst moest worden gehandhaafd. Die uitspraken stonden haaks op kabinetsbesluiten en daarom was haar positie als staatssecretaris onhoudbaar geworden.

Het kabinet wordt geacht met een mond te spreken en eenheid van beleid uit te dragen. Omdat ze niet zelf wilde opstappen, werd de staatssecretaris met onmiddellijke ingang ontslagen.

'Goed overleg'

Ook binnen het CDA - de partij van ministers De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid - ontstond grote onvrede over Keijzers uitspraken. De partij laat weten dat het besluit van Keijzer "na goed overleg met de Tweede Kamerfractie tot stand is gekomen".

De Jonge noemt het vertrek van Keijzer spijtig, maar onvermijdelijk. "Een lid van het kabinet kan niet zeggen: ik doe niet meer mee." Partijleider Hoekstra zegt dat al langer duidelijk was dat Keijzer "moeite had en heeft met onderdelen van het coronabeleid", maar dat hij "op een andere uitkomst had gehoopt".

Hoekstra zegt verder haar besluit te respecteren:

CDA-leider Hoekstra: respect voor besluit Keijzer

Het vertrek van Keijzer uit de Kamer betekent dat Henri Bontenbal namens het CDA weer zal terugkeren in de Tweede Kamer. Bontenbal zat vanaf eind mei tot twee weken geleden ook in de Kamer, als vervanger van Pieter Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl