CDA-leider Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Ontslag Mona Keijzer: Hoekstra betreurt situatie, ook begrip voor staatssecretaris

Het ontslag van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) leidt tot verschillende reacties in de Tweede Kamer. Na haar kritische uitspraken over de coronatoegangspas waren sommige Kamerleden kritisch, maar ook het besluit om haar te ontslaan leidt tot kritische reacties.

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Hoekstra zegt de gang van zaken te betreuren en bedankt Keijzer "voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf" als staatssecretaris.

"Gaat lekker in het kabinet", zegt BBB-leider Van der Plas. "Dat belooft nog wat voor de formatie." Ook PvdA-Kamerlid Nijboer legt een link met de formatie, waarin de combinatie van zijn partij en GroenLinks werd afgewezen omdat die een nieuw kabinet te instabiel zou maken. "STABILITEIT", twittert hij.

Er zijn Kamerleden die het voor Keijzer opnemen. "Zat er iemand met gezond verstand in het kabinet. Geven ze haar ontslag...", zegt SGP-Kamerlid Stoffer.

PVV-leider Wilders: "Mona Keijzer ontslagen voor het spreken van de waarheid over het onzinnige coronatoegangsbewijs. Rutte en De Jonge hadden beter zelf ontslag kunnen nemen!"

"Kritiek uiten op het belachelijke coronabeleid van dit dictatoriale kabinet is niet toegestaan", zegt BVNL, de partij van Kamerlid Van Haga.

GroenLinks-Kamerlid Bromet probeert nog van het weekend te genieten:

"Ontslag met onmiddellijke ingang is dus tóch mogelijk", twittert SP-Kamerlid Leijten. Haar partij diende een motie van wantrouwen in tegen het kabinet vanwege het toeslagenschandaal en het niet juist informeren van de Tweede Kamer daarover.

"Wie had twee jaar geleden kunnen bedenken dat een staatssecretaris die de Kamer wél juist informeert, ontslagen wordt", twittert PVV-Kamerlid Agema.

De positie van Keijzer werd onderwerp van koortsachtig overleg binnen het CDA en het kabinet na haar interview in De Telegraaf vanmorgen. Daarin uitte zij twijfels over het coronatoegangsbewijs. Premier Rutte zei over het besluit haar voor te dragen voor ontslag dat haar uitspraken zich niet verdragen met besluiten die de ministerraad recentelijke heeft genomen, "en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn".

Boa's verrast, horeca blij

Ook vanuit de sectoren die te maken hebben met de coronapas wordt verschillende gereageerd op de uitspraken van Keijzer. Voor haar ontslag reageerde de voorzitter van de BOA Bond onaangenaam verrast: "Als er in de politiek niet met één mond wordt gepraat, dan gaat dat ten koste van het draagvlak. Dit wakkert de discussie verder aan, waardoor handhaven er niet makkelijker op wordt", zei voorzitter Ruud Kuin.

De Nijmeegse burgemeester Bruls zegt als voorzitter van het Veiligheidsberaad het ontslag van de staatssecretaris "tragisch" te vinden. "Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger. Met haar uitspraken ondermijnt ze het draagvlak onder ondernemers, burgers en handhavers."

Rober Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, was juist blij met de kritiek van Keijzer. "Inhoudelijk ben ik het met haar eens: deze maatregelen zijn buitenproportioneel. Het zorgt niet alleen voor last bij horecaondernemers, maar ook bij een groot deel van het land." Willemsen zegt te hopen dat de uitspraken zullen leiden tot een evaluatie van de coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl