Demissionair staatssecretaris Keijzer (CDA) op Prinsjesdag
NOS NieuwsAangepast

CDA-staatssecretaris Keijzer ontslagen na uitspraken coronatoegangsbewijs

Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (CDA) is door demissionair premier Rutte ontslagen vanwege haar uitspraken over het coronatoegangsbewijs. Keijzer uitte vanochtend in De Telegraaf grote twijfels over het toegangsbewijs, op de dag dat dat voor het eerst moet worden gehandhaafd.

In een verklaring laat Rutte weten dat hij dat heeft besloten, met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie viceminister-presidenten. "De genoemde staatssecretaris wordt voorgedragen voor ontslag met onmiddellijke ingang. De werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok."

Verder zegt hij: "De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat , Mona Keijzer, gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn."

Uitspraken Keijzer

In de krant zei Keijzer: "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet." En: "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

Binnen haar partij het CDA ontstond meteen grote onvrede over haar uitspraken. Die staan haaks op het kabinetsbeleid van onder anderen haar partijgenoten De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het kabinet wordt geacht met een mond te spreken en eenheid van beleid uit te dragen.

Omdat Keijzer zich daar niet aan heeft gehouden werd haar positie onhoudbaar.

Het is niet de eerste keer dat Keijzer tegen de stroom ingaat. In november 2020 zei Keijzer in het televisieprogramma Op1 dat corona-deskundigen niet te pessimistisch moesten zijn over het vieren van Kerst dat jaar omdat oudere en kwetsbare mensen, zoals haar moeder, daar angstig van werden.

In december 2020 kwamen vanuit het ministerie van Keijzer signalen dat winkels als Hema, Wibra en Action toch onder voorwaarden open konden, terwijl het kabinet een 'harde lockdown' voor winkels met niet-essentiële producten had aangekondigd.

In maart 2021 moest het kabinet zich laten testen omdat Keijzer corona had en bij een ministerraad was geweest. Ze had weinig klachten zei ze zelf. "Geen zorgen; ik voel mij goed."

Lid van het formatieteam

In oktober 2017 trad Keijzer als staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat toe tot het kabinet-Rutte III. Als lid van het formatieteam van het CDA was Keijzer nauw betrokken bij de vorming van het kabinet.

Zij zit sinds 2012 namens het CDA in de Tweede Kamer. Ook nu maakt zij deel uit van de fractie. Daarvoor was ze afwisselend gemeenteraadslid en wethouder in de Noord-Hollandse gemeenten Purmerend en in Waterland. Ze hield zich toen bezig met onder andere ruimtelijke ordening, milieu en (jeugd)zorg. In de Tweede Kamer was ze woordvoerder op het gebied van curatieve zorg, asiel en integratie.

Keijzer heeft niet altijd in de politiek gezeten. Na haar studies rechten en bestuurskunde in Amsterdam werkte ze als advocaat en mediator.

Lijsttrekkersverkiezingen

Keijzer deed twee keer mee aan de lijsttrekkersverkiezing voor haar partij. In 2012 verloor ze toen van Sybrand van Haersma Buma. In 2020 viel zij in de eerste ronde af. De tweede ronde ging tussen Omtzigt en vicepremier De Jonge, die toen nipt won.

Zij steunde toen kandidaat Pieter Omtzigt die opheldering wilde van het partijbestuur over het verloop van de lijsttrekkersverkiezing. "Als er op een gegeven moment vraagtekens bij te zetten zijn, moet je dat goed uitzoeken om de discussie te beëindigen", zei ze.

Keijzer zelf wilde vandaag niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl