EPA

Goedemorgen! Duitsland kiest vandaag een nieuw parlement en ook in Zwitserland wordt gestemd: daar wordt een referendum gehouden over het homohuwelijk.

Het weer: vandaag wisselen zon en enkele wolkenvelden elkaar af. De zuidelijke wind waait meest matig, kracht 3 tot 4. Het wordt een warme nazomerdag met 20 tot 22 graden in de kustgebieden en 23 of 24 graden landinwaarts. Later volgt wat meer bewolking en tegen of in de avond is plaatselijk een regen- of onweersbui mogelijk.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De parlementsverkiezingen in Duitsland zijn tegelijk bepalend voor wie bondskanselier Merkel gaat opvolgen. Om 18.00 uur wordt de exitpoll verwacht. De SPD lijkt te gaan winnen, maar het zou nog spannend kunnen worden. Lees hier alles wat je moet weten over de Duitse verkiezingen van 2021.
  • In Zwitserland wordt een referendum gehouden over de vraag of het homohuwelijk moet worden ingevoerd. Het is één van de laatste landen in West-Europa waar mensen van hetzelfde geslacht nog niet met elkaar mogen trouwen.
  • In Sochi wordt de GP van Rusland verreden. Max Verstappen start vanaf de laatste plek vanwege een gridstraf, maar hoopt veel terrein te kunnen goedmaken. De race start om 14.00 uur.

Wat heb je gemist?

De eerste dag waarop het coronatoegangsbewijs gold voor onder meer horeca en evenementen is voor handhavers zonder grote problemen verlopen. Dat zegt de Boa Bond na een rondgang langs twintig steden.

"Dat heeft met drie dingen te maken: in alle steden is er vooraf goed overlegd met de horeca, door het mooie weer bleven veel mensen in de buitenlucht en in de meeste gemeenten stelden boa's zich terughoudend op", zei voorzitter Frank Kuin van de bond in tv-programma Nieuwsuur. "Er werd vooral toezicht gehouden en alleen opgetreden bij excessen."

Die excessen waren er nauwelijks, volgens Kuin. In Nijmegen moest de gemeente wel optreden, toen boa's ontdekten dat een restaurant weigerde bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat had de eigenaar vooraf aangekondigd. Daarom besloot de gemeente restaurant Moeke per direct te sluiten. Het restaurant gaat de sluiting aanvechten bij de rechter. Dat kort geding dient de komende ochtend om 11.00 uur.

De koepel van bioscopen NVBF laat weten dat de eerste dag met coronatoegangsbewijzen zonder incidenten is verlopen. Ook bij Het Amsterdamse Verbond, een van de eerste festivals die volgens de nieuwe regels werden georganiseerd, waren er geen problemen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dit weekend zijn nachtclubs en discotheken weer open. Mensen moeten wel een coronapas laten zien om toegang te krijgen en om middernacht moeten de deuren dicht. In Rotterdam begonnen sommige discogangers daarom extra vroeg gisteravond:

Vroeg pieken in heropende clubs: 'Er gaan nog aardig wat biertjes in vanavond'

Fijne zondag!

STER reclame