EPA
NOS Nieuws

Australië: 'Altijd eerlijk geweest tegen Frankrijk over onderzeedeal'

Australië had al jarenlang twijfels over de aankoop van een onderzeevloot van Frankrijk. Daar is het land altijd eerlijk over geweest, zegt de Australische minister van Defensie in een interview met Sky News Australië. Peter Dutton reageerde op de diplomatieke rel die is ontstaan met Frankijk.

Afgelopen week kondigde Australië aan de aankoop van gewone onderzeeërs uit Frankrijk voor tientallen miljarden euro's te annuleren. In plaats daarvan schaft het acht nucleaire onderzeeboten aan van Amerikaanse en Britse makelij. Onder de noemer AUKUS sloten de drie landen een defensiepact, bedoeld om sterker te staan tegen China.

Dat pact schoot bij Frankrijk in het verkeerde keelgat. President Macron besloot om z'n ambassadeurs terug te roepen uit de VS en Australië. De Franse minister Le Drian van Buitenlandse Zaken repte van "huichelarij, minachting en leugens". Twee weken terug zou Australië nog hebben uitgesproken van plan te zijn de deal met Frankrijk door te zetten.

De ambassadeur van Frankrijk heeft Australië verlaten:

Frankrijk haalt ambassadeur terug uit Australië

Maar volgens Australië is daar geen sprake van: "De suggestie dat onze bedenkingen niet geuit zijn door de Australische overheid is eerlijk gezegd in tegenspraak met wat er publiekelijk bekend is en wat we al langere periode publiekelijk hebben geuit", aldus Peter Dutton. Australië was onder meer bang dat de kosten van de deal ver boven de afgesproken 40 miljard dollar uit zouden komen.

Eerder zei premier Morrison van Australië al in juni zijn zorgen over te hebben gebracht aan de Franse president Macron. Australië "moet handelen in zijn eigen nationale belang", zei Morrison destijds. Die woorden herhaalde Morrison zondag in een persconferentie, maar "natuurlijk is het een grote teleurstelling voor de Franse regering, dat begrijp ik".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl