De Franse minister Le Drian (Buitenlandse Zaken)
NOS Nieuws

Frankrijk roept ambassadeurs uit VS en Australië terug vanwege defensiepact

Frankrijk roept zijn ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Australië terug voor overleg over het nieuwe defensiepact tussen die twee landen en het Verenigd Koninkrijk. Onderdeel van het akkoord is dat Australië een vloot van Amerikaanse nucleaire onderzeeërs koopt en daarvoor een onderzeebootorder van 40 miljard dollar met Frankrijk opzegt.

Minister Le Drian van Buitenlandse Zaken spreekt van "onaanvaardbaar gedrag" en benadrukt in zijn verklaring dat het terugroepen van ambassadeurs een "uitzonderlijke beslissing is".

De drie Angelsaksische landen gaan via een nieuw samenwerkingsverband informatie delen over geavanceerde technologieën en defensie. Het pact wordt gezien als een zet om één front te vormen tegen China.

Trumpachtig besluit

Australië sloot al in 2016 een overeenkomst met de Franse scheepbouwer Naval Group om een nieuwe onderzeevloot te bouwen. Die deal werd twee weken geleden nog opnieuw bevestigd.

Pas op woensdagochtend kreeg de Franse president Macron van de Australische premier Morrison te horen dat het onderzee-akkoord werd opgezegd, meldde persbureau AP op basis van anonieme bronnen eerder vandaag.

Le Drian reageerde gisteren woest op die bekendmaking. "Dit doen bondgenoten niet", zei hij. "Dit brutale en onvoorspelbare besluit doet me denken aan wat president Trump vroeger deed." Hij kreeg daarbij steun van EU-buitenlandcoördinator Borrell, die eveneens niet op de hoogte was van het Brits-Amerikaans-Australische onderonsje.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne liet vandaag weten het Franse onbegrip te begrijpen. "Maar we zullen constructief blijven samenwerken met onze Franse collega's", verzekerde zij.

De Amerikaanse regering zegt de terugroeping van de Franse ambassadeur te betreuren en wil de gemoederen tot bedaren brengen. "We betreuren dat ze deze stap hebben genomen", zei een regeringsmedewerker. "We zullen de komende dagen blijven inzetten om onze meningsverschillen op te lossen, zoals we dat ook op andere punten in de loop van onze lange alliantie hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl