Een tank tijdens een Duits-Nederlandse oefening
NOS Nieuws

Brussel verrast en niet blij met nieuw militair pact tussen VS, VK en Australië

De Europese Unie was totaal verrast door de aankondiging van een nieuw defensiepact van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië. De drie landen vertelden Brussel niet dat ze werkten aan de militaire alliantie "en dat betreuren we", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Er is toch een flinke tijd aan gewerkt, neem ik aan."

Het pact wordt gezien als een zet van de bondgenoten om de opkomst van China op het gebied van defensietechnologie terug te dringen en gezamenlijk een technologische supermacht te vormen. Het Verenigd Koninkrijk en de VS delen al langer informatie over de ontwikkeling van nieuwe onderzeeërs. Het betrekken van Australië bij dit programma zou een belangrijke stap kunnen betekenen in het vergroten van hun slagkracht op de Stille Oceaan.

Zo kondigden de leiders van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië hun pact aan:

'De toekomst van elk van onze naties en van de wereld, hangt hier vanaf'

De Australiërs hadden vergevorderde plannen om Franse onderzeeërs te kopen, maar kiezen nu voor Amerikaanse bedrijven voor hun nieuwe nucleaire onderzeevloot. Dat ontlokte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian een woedende reactie. "Dit doen bondgenoten niet", zei hij. "Dit brutale en onvoorspelbare besluit doet me denken aan wat president Trump vroeger deed."

EU-buitenlandcoördinator Borrell heeft begrip voor het Franse chagrijn en wil zo snel mogelijk met de EU-lidstaten overleggen over de situatie. Maar het nieuwe Angelsaksische bondgenootschap "heeft geen gevolgen voor de betrekkingen" met de VS, het VK en Australië, bezweert hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl