Ricardo Moniz langs de lijn bij Randers AFP

AZ trapt donderdagavond af in de eerste speelronde van de nieuwe UEFA Conference League in Randers, een stadje in het Deense Midden-Jutland, tegen de plaatselijke FC, dat vorig seizoen de beker won.

Verder is AZ in de poule gekoppeld aan het Roemeense CFR Cluj en het Tsjechische FK Jablonec. Ondanks dat Randers FC geografisch het dichtstbij ligt, is het misschien wel de onbekendste club uit de poule.

Ricardo Moniz was in 2017/2018 een paar maanden trainer van Randers. Tegenwoordig traint de oud-coach van onder meer Red Bull Salzburg, AS Trencin en Excelsior de jeugd van Hamburger SV.

Jij bent ongeveer een half seizoen trainer geweest bij Randers FC. Wat is het voor een club?

"Een heel conservatieve club. Bij Deense clubs denken mensen in Nederland vaak aan moderne clubs als FC Kopenhagen, Brøndby of Midtjylland. Bij die laatste club werken ze zelfs volgens het befaamde Moneyball-principe. Een scoutingssysteem op basis van data."

"Maar niks van dat alles bij Randers. Ze hebben wel een ontzettend mooi, modern stadion, maar daar blijft het ook bij qua innovatie. Je verwacht toch iets anders bij het Deense voetbal, met al die grote namen uit het verleden. Maar die komen niet uit Randers. De creativiteit die Denen in hun bloed hebben, zit er in die regio totaal niet in."

Moniz: "Oud-voetballer Michael Gravgaard haalde mij naar Randers, omdat hij mij nog kende uit onze gezamenlijke tijd bij Hamburger SV. Hij wilde daar echt een mentaliteitsverandering brengen. Meer arbeid, meer focus op techniek, lokaal talent laten doorbreken. Maar daar waren ze te conservatief voor, er kwam niets van terecht."

"Nou ja, niet niets. De performancecoach waarmee ik vaak overhoop lag, moest toegeven dat de groep nog nooit zo fit was geweest. Toch moest ik na een paar maanden weg."

Het wordt dus geen moeilijke avond voor AZ?

"Nee, dat zeg ik absoluut niet. Randers speelt gewoon een ander soort voetbal, erg stug. Net als de club is het op het veld goed georganiseerd. Ze spelen 4-4-2, gaan geen pressing zetten. Gewoon erg verdedigend."

"AZ zal het daar, net als alle Nederlandse clubs, niet makkelijk mee hebben. Wel is AZ mijn favoriet, van deze wedstrijd en de hele poule eigenlijk."

Moniz: "AZ is echt wel van een beter niveau, in ieder geval als ik het vergelijk met het Randers uit mijn tijd. Alleen AZ heeft wel creativiteit ingeleverd met Myron Boadu die naar Monaco is vertrokken en Calvin Stengs naar Nice. En creativiteit is wel net wat je nodig hebt tegen een goed georganiseerde ploeg als Randers. Je komt er niet doorheen zonder acties."

"En de acties van de huidige voorhoede zijn niet onvoorspelbaar genoeg. Dus op dat gebied is Randers een lastige tegenstander voor AZ, maar toch voorspel ik dat AZ wint."

Wie is de beste speler van Randers?

"Aanvoerder Erik Marxen, die ken ik nog uit mijn tijd. Een linksbenige verdediger die ook goed kan voetballen. Het zegt ook wel wat dat een verdediger de meeste indruk op mij maakte. Ze hebben daar ook een handje van om veel buitenlanders aan te trekken. Een paar snelle jongens voorin, dat kan altijd gevaarlijk zijn."

"Randers speelt in ieder geval graag vanuit de underdogpositie, dat zal donderdag niet anders zijn. Aan AZ de taak om daarmee om te gaan en te doen wat van ze wordt verwacht: winnen en boven Randers in de poule eindigen."

STER reclame