Yorbe Vertessen viert zijn treffer tegen AZ. Pro Shots

De avond begon met een fraaie lichtshow vanwege het gerenoveerde stadion. Op het rode shirt van de thuisploeg stond een speciale tekst om het moment te markeren. Het had de wedstrijd van de Alkmaarse wederopstanding moeten worden.

In de eerste topper van het seizoen, tegen koploper PSV, wilde AZ laten zien dat het nog altijd tot de kampioenskandidaten behoort. Ook zonder groeibriljanten Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners.

Vooral in de eerste helft lieten de Alkmaarders PSV bij vlagen alle hoeken van het veld zien. Maar na negentig minuten stond er toch echt 0-3 op het scorebord.

Kille, harde cijfers vond ook trainer Pascal Jansen. "Als je de wedstrijd niet hebt gezien, zou je kunnen denken dat het een makkie was voor PSV. Maar wij hebben hem wel gezien. Ik denk dat we ons als 'nieuw AZ' goed gepresenteerd hebben. Maar we hebben ook een duidelijke les in effectiviteit gekregen vandaag."

"Als je vijf sterke spelers kwijtraakt, dan moeten andere spelers ook de tijd krijgen om te groeien naar dat niveau", weet Jansen. "Die tijd krijgen ze. Aan de andere kant is het wel een grotemensenwereld, waarin je moet presteren. Maar het is een feit dat het elftal zich opnieuw moet vormen. En dat heeft tijd nodig."

Bekijk hieronder de reacties van AZ-trainer Pascal Jansen en Owen Wijndal.

Een meevaller voor AZ was de rentree van Owen Wijndal. De 21-jarige linksback beleefde een teleurstellend EK met Oranje, raakte geblesseerd aan lies en schaambeen en liep ook zijn gewenste transfer mis.

Tegen PSV stond hij ruim 70 minuten in het veld, als aanvoerder. "Het voelde alsof ik niet ben weggeweest", zei Wijndal. "Wat het verschil was? PSV was efficiënter. Ze maken drie schitterende goals, vooral die eerste en die derde. Daar moet je een beetje geluk bij hebben. En wij laten het na om een doelpunt te maken."

Heeft Wijndal eigenlijk Nederland-Turkije gezien? Zat hij op de bank? "Thuis, ja", lacht Wijndal. "Eigenlijk lag ik in bed die wedstrijd te kijken. Natuurlijk is het de bedoeling om ook weer bij Oranje aan te sluiten. Honderd procent."

Bij koploper PSV waren alleen lachende gezichten in Alkmaar te zien. Logisch, want ook na vier duels zijn de Eindhovenaren de enige club zonder puntenverlies in de eredivisie.

"AZ speelde heel goed", vond trainer Roger Schmidt. "We stonden onder druk, maar we verdedigden heel goed. De afwerking was heel erg goed, het waren drie prachtige goals."

De mooiste van de drie was de openingstreffer van Olivier Boscagli. Vrijwel vanuit stand joeg de Fransman vanaf een meter of dertig een vuurpijl in de kruising. Maar in de slotfase moest hij zich opeens laten vervangen. "Hij is niet gewend om centraal op het middenveld te spelen en meer meters te maken. Daarom zal hij wel kramp hebben gekregen."

Bekijk hieronder de reacties van PSV-trainer Roger Schmidt, Yorbe Vertessen en Marco van Ginkel.

Zoals gebruikelijk gunde Schmidt daarvoor al vier van zijn sleutelspelers rust. "Dat was geen risico, maar noodzaak", aldus de oefenmeester. "Deze vier spelers werden zichtbaar moe en we hebben energieke spelers nodig die meters kunnen maken. Dat was een sleutel tot de overwinning vanavond."

Invallers Yorbe Vertessen en Ritsu Doan bewezen het gelijk van de trainer door het duel met twee doelpunten te beslissen. "Voetbal is soms moeilijk. Soms moet je accepteren dat je niet kunt spelen, zoals je zou willen. Als je 1-0 voorstaat, dan moet je vechten om de zege veilig te stellen. En dat hebben we gedaan."

STER reclame