De aankomst van het Afghaanse meisjeselftal in Pakistan
NOS NieuwsAangepast

Pakistan laat spelers, staf en familie van Afghaans meisjeselftallen toe

Spelers van de Afghaanse nationale meisjeselftallen, hun coaches en hun familie zijn in Pakistan aangekomen. De groep, die uit zo'n 80 personen bestaat, is door de Pakistaanse voetbalbond in Lahore opgevangen. De spelers maakten deel uit van de onder 14-, onder 16- en onder 18-teams.

De groep heeft eerst geprobeerd via de luchthaven van Kabul weg te komen. Door de bomaanslag, eind vorige maand, moesten ze een andere route verzinnen. Gisteren wisten ze over land de grens met buurland Pakistan te bereiken.

Oproep aan premier

De Britse nieuwssite The Independent schreef gisteren dat een voormalige speler van het Pakistaanse mannenelftal een beroep op premier Imran Khan had gedaan. In een brief vroeg hij de Pakistaanse premier om tijdelijke visa.

"Deze jonge vrouwelijke atleten lopen groot gevaar omdat ze voetballen en in het openbaar aan toernooien meededen", schreef hij. De Taliban zouden op zoek naar hen zijn geweest, onder meer in hotels.

Deze Afghaans-Zweedse voetbalcoach kreeg noodkreten van de meisjes:

Vrouwenvoetbalcoach probeert vanuit Zweden jeugdleden Afghanistan uit te krijgen

Onder het vorige Taliban-regime (1996-2001) was werken, onderwijs en sport voor vrouwen en meisjes streng verboden. Op sportgebied lijkt dat onder het nieuwe regime niet anders te zijn. "De islam en het Islamitische Emiraat Afghanistan staan niet toe dat vrouwen in het openbaar cricket of welke andere sport dan ook bedrijven", zei een Taliban-woordvoerder eerder tegen een Australische tv-zender.

Veel Afghaanse vrouwen die voetballen of gevoetbald hebben, zijn na de machtsovername van de Taliban gevlucht. Een voormalige aanvoerder van het nationale team adviseerde spelers om hun voetbalspullen te verbranden en te stoppen met sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl