Een slachtoffer van de aanslagen wordt een ziekenhuis binnengereden
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslagen Afghanistan opgelopen, VS houdt rekening met nieuwe aanvallen

Het dodental van de aanslagen bij de luchthaven van Kabul is verder opgelopen. Volgens persbureau AP en nieuwszender Al Jazeera zijn er meer dan honderd doden en 150 gewonden.

Onder de slachtoffers zijn veel burgers. Dertien Amerikaanse militairen kwamen om het leven en de Taliban zeggen dat 28 strijders zijn omgekomen.

President Biden kondigde vannacht aan dat hij de terroristen achter de aanslagen zal opjagen en het hun betaald wil zetten. Terreurorganisatie IS-K heeft de aanslagen opgeëist.

IS en IS-K

Terwijl Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië zo goed als verslagen is, zijn strijders nog wel actief in andere landen. De tak in Afghanistan is bekend onder de namen IS-K en IS-KP. Dat staat voor 'Khorasan Provincie'. Khorasan is een historische regio die delen van het huidige Afghanistan en Pakistan omvat. In dit artikel leggen we uit hoe groot IS-K is in Afghanistan.

Intussen houden de Amerikanen en Britten rekening met nieuwe aanslagen bij de luchthaven. De Amerikaanse generaal Kenneth McKenzie denkt daarbij aan aanvallen met raketten en autobommen. "Wij doen er alles aan om voorbereid te zijn", zegt McKenzie.

De Britse minister van Defensie Wallace zegt dat de dreiging bij de luchthaven toeneemt naarmate de deadline voor het vertrek dichterbij komt. Volgens hem zullen terreurorganisaties zoals IS na aanslagen beweren dat ze de VS of het Verenigd Koninkrijk uit Afghanistan hebben verdreven.

Exit-strategie blijft hetzelfde

De aanslagen veranderen niets aan de exit-strategie van de VS, zei Biden. Hij houdt vast aan het plan om zijn militairen voor 31 augustus uit Afghanistan te halen.

Op het vliegveld zijn nog zo'n 5800 Amerikaanse militairen en 1000 uit Groot-Brittannië. De Britten zeggen dat ze in de afrondende fase van de evacuatie zitten en bijna vertrekken. Turkije heeft aangekondigd dat het zijn militairen, die de luchthaven al zes jaar beveiligen, ook weghaalt.

De afgelopen weken zijn er zo'n 104.000 burgers uit Afghanistan geëvacueerd. Buiten de poorten van de luchthaven staan enkele duizenden mensen die hopen dat ze mee kunnen met een van de laatste vluchten.

Nederland stopte gisteren met evacueren. Aan boord van een van de laatste vluchten zaten 118 mensen die de luchthaven 's nachts wisten te bereiken. Zo'n tweehonderd anderen die onderweg waren, werden afgebeld vanwege de verslechterende veiligheidssituatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl