VN-commissaris: oud-regeringsmedewerkers mogelijk vermoord door Taliban
De hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, beticht de Taliban van moord op medewerkers van de voormalige Afghaanse regering en hun familieleden. Haar kantoor heeft geloofwaardige berichten binnengekregen dat ze zonder aanklacht zijn opgepakt, zegt ze. "In sommige gevallen werden ze weer vrijgelaten, anderen werden dood teruggevonden."
De Taliban zouden van deur tot deur gaan om medewerkers van de vorige regering op te sporen. Daarbij zouden ze in meerdere plaatsen op zoek zijn gegaan naar mensen die met de Amerikaanse strijdkrachten en bedrijven hebben samengewerkt. Ook zouden VN-medewerkers zijn aangevallen en bedreigd.
Bachelet zegt dat Afghanistan een "nieuwe en gevaarlijke fase" is ingegaan, omdat de Taliban niet doen wat ze beloofd hebben. In hun eerste persconferentie na de machtsovername, op 17 augustus, zei een woordvoerder dat de veiligheid van iedereen zou worden gegarandeerd, ook van hen die tegen de Taliban hebben gevochten of hebben samengewerkt met westerse mogendheden.
Ministerie van deugdzaamheid
Ook voor vrouwen komen er steeds strengere regels. Bachelet zegt dat in sommige delen van het land meisjes na hun twaalfde jaar niet meer naar school mogen.
De Taliban hebben het ministerie van Vrouwenzaken een nieuwe naam gegeven; het heet nu ministerie van Deugdzaamheid. Dat is het ministerie dat in de jaren 90 toezag op de naleving van de Taliban-wetgeving op straat. Ambtenaren van dit ministerie straften vrouwen die 'onzedig' gekleed of zonder een mannelijke begeleider op pad waren met lijfstraffen.
Vorige week was te zien hoe Talibanstrijders vrouwen sloegen met een zweep:
De nieuwe Taliban-minister van Onderwijs, Abdul Baqi Haqqani, maakte gisteren bekend dat vrouwen aan een universiteit mogen blijven studeren. Ze worden wel gescheiden van de mannen en ook krijgen ze les van vrouwelijke docenten.
Als die er niet zijn, zal naar een andere oplossing worden gezocht, zei Haqqani. "We kunnen mannelijke docenten van achter een gordijn laten lesgeven of technologie inzetten." Haqqani denkt dat iedereen zich in het besluit zal schikken. "We zijn moslims en ze zullen het accepteren."
Vrouwelijke studenten moeten verplicht een hoofddoek dragen. Het is onduidelijk of het gezicht ook bedekt moet worden en of er ook andere kledingvoorschriften gelden.
Verder wordt het lesprogramma aangepast. Haqqani wil een lesprogramma "dat in lijn is met de islam, maar kan concurreren met andere landen". Hoe dit er in de praktijk zal uitzien is nog niet duidelijk.