NOS Nieuws

Tientallen vrouwen demonstreren in Afghaanse stad Herat

In Herat, de op een na grootste stad in Afghanistan, zijn volgens internationale media zeker vijftig vrouwen de straat op gegaan. Zij roepen de Taliban op hun verworven rechten niet terug te draaien en vrouwen te betrekken in het nieuwe kabinet.

Onder de demonstranten bevinden zich vrouwenrechtenactivisten, studenten en ambtenaren in dienst van de Afghaanse overheid:

Afghaanse vrouwen protesteren tegen uitsluiting politiek

De demonstranten uiten hun onvrede over de positie van vrouwen in Afghanistan, nu de Taliban de macht hebben overgenomen. Zij demonstreren tegen het feit dat vrouwen momenteel niet mogen werken en uitgesloten lijken te worden van de vorming van een nieuwe regering. De betogers dragen spandoeken bij zich met de tekst 'Een kabinet zonder vrouwen is niet houdbaar'. Vrouwenrechtenactivisten hebben geëist dat vrouwen worden betrokken in de formatiegesprekken.

De demonstranten riepen tijdens het protest dat zij recht hebben op onderwijs, werk en veiligheid. Daarnaast roepen ze de internationale gemeenschap op de Afghaanse vrouwen niet te vergeten.

De Taliban vormen momenteel een nieuwe regering. Een woordvoerder van de extremistische groepering zei gisteren dat vrouwen onder het nieuwe bewind aan het werk mogen blijven, maar dat het "onwaarschijnlijk" is dat zij op hoge posities zullen worden geplaatst. Daarmee lijkt het uitgesloten dat vrouwen in het nieuwe kabinet zullen plaatsnemen. Onder activisten heerst grote bezorgdheid dat vrouwen hun rechten permanent ontnomen zijn.

Bronnen bij de Taliban hebben tegen persbureau AFP gezegd dat over de formatie morgen meer bekendgemaakt zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl