Duitse jongeren in hongerstaking eisen klimaatgesprek met Kanzlerkandidaten
Liedeke Morssinkhof
Redacteur Buitenland
Liedeke Morssinkhof
Redacteur Buitenland
Als Jacob Heinze (27) opstaat pakt hij snel de arm van een vriendin en sluit zijn ogen: te vlug opgestaan, hij is duizelig. Samen met vijf anderen is hij in Berlijn in hongerstaking voor het klimaat. Het is hem aan te zien. Zijn broek slobbert om zijn benen en in zijn schoenen draagt hij isolatiefolie om te voorkomen dat hij 's avonds te veel last heeft van de kou.
Twee weken zitten Heinze en zijn vrienden nu zonder eten in een provisorisch tentenkamp. Er hangen spandoeken, iemand heeft zijn hond meegenomen en ook hangt er een handgeschreven checklist waarop staat wat er moet gebeuren wanneer iemand out gaat en niet meer reageert: de hulpdiensten inschakelen.
De plek van het kamp is met zorg gekozen: om de hoek bij de belangrijkste regeringsgebouwen. Op 26 september zijn de Duitse parlementsverkiezingen en daar heeft de voornaamste eis van de hongerstakers mee te maken. Want vóór die verkiezingen willen ze live op tv met de belangrijkste lijsttrekkers in gesprek over het klimaat.
Heinze, die jaren geleden voor FC Twente werkte, vertelt in vlekkeloos Nederlands waarom dat zo belangrijk voor hem is. "De klimaatproblemen zijn zo groot dat er overal in de wereld nu al dagelijks mensen sterven. Vroeg of laat gebeurt dat ook in Europa, die gedachte weegt voor mij heel zwaar. Als we nu niets doen, verliezen we wat we liefhebben: vrienden, voetbal, alles."
En ook al is klimaat één van de belangrijkste verkiezingsthema's, toch zijn de partijen volgens Heinze lang niet ambitieus genoeg. "De politici zeggen wel dat ze veel doen, maar dat doen ze niet. Als wij voor elkaar krijgen dat we live op tv met de belangrijkste lijststrekkers in gesprek kunnen, kunnen wij hen en de kijkers overtuigen van de ernst van de situatie. Dan kan iedereen zien dat het gaat om leven en dood."
Om hun doel te bereiken, willen de hongerstakers ver gaan. Sinds deze week drinken ze geen vruchtensap meer: met alleen nog maar water en thee gaat het verstervingsproces sneller. Ook heeft Heinze, voor hij aan de actie begon, afscheid genomen van zijn vrienden en familie: "Mijn moeder zegt dat ze niet kan leven als ik doodga. Maar ik doe dit ook voor haar: de mensen die mij lief zijn, verdienen maatregelen die ze tegen de klimaatverandering beschermen."
Vooralsnog is dat televisiegesprek niet in zicht, maar de belangrijkste lijsttrekkers weten wel wat er zich afspeelt in de schaduw van hun mogelijke nieuwe kantoor. SPD-leider Scholz heeft de jongeren opgeroepen niet hun leven op het spel te zetten en Groenen-lijsttrekker Baerbock heeft met ze gebeld. Ook zij wil niet dat de jongeren tot het uiterste gaan en roept hun op om weer te gaan eten.
Inmiddels hebben de hongerstakers de politici een ultimatum gesteld: ze willen hun gesprek met Scholz, Baerbock en Laschet (CDU/CSU) uiterlijk op donderdag 23 september om 19.00 uur. Zodra de toezegging komt, stoppen ze meteen met hun actie. Voor Jacob Heinze komt die eis te laat: dinsdag aan het einde van de middag is hij in het ziekenhuis opgenomen. Over zijn toestand is niets bekend.