ANP

Goedemorgen! Vanavond staan premier Rutte en minister De Jonge weer achter de microfoon voor een persconferentie over de coronamaatregelen. En ouders kunnen vandaag last hebben van een staking in de kinderopvang.

Wekdienst liever luisteren?

Eerst het weer. Regionaal kan het mistig zijn. De temperatuur ligt rond de 10 graden. Overdag schijnt de zon geregeld bij zo'n 21 tot 26 graden. Later neemt de kans op een onweersbui toe. Morgen vallen nog enkele buien, de dagen daarna wordt het droger.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 19.00 uur is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge over de coronamaatregelen. Waarschijnlijk maken ze bekend dat evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, vanaf 25 september weer gehouden mogen worden. De persconferentie is te volgen via NPO 1 en NPO Start, via een livestream op NOS.nl en de NOS-app, op NPO Politiek, via NPO Radio 1, via de Facebookpagina van de NOS en het NOS-YouTube-kanaal.
  • Vandaag wordt opnieuw gestaakt door werknemers in de kinderopvang. De FNV meldt dat het gaat om medewerkers bij 660 locaties verspreid over het hele land, bijna 4 procent van het totaal. Die zijn overigens niet allemaal dicht.
  • De Universiteit van Amsterdam komt vandaag met een reactie op de misstanden bij dispuuts-ontgroeningen bij het Amsterdamse studentencorps. Daarbij raakten meerdere studenten vorige maand gewond.

Wat heb je gemist?

Het ziekteverzuim in de zorg blijft hoog: in de maanden april, mei en juni was het verzuim 6,5 procent. Dat is het hoogste in een tweede kwartaal sinds 2003, meldt het CBS.

Een ziekteverzuim van 6,5 procent betekent dat van de 1000 werkdagen er 65 niet zijn gewerkt doordat iemand zich ziek meldde. In hoeverre de coronapandemie daaraan heeft bijgedragen is niet duidelijk. Ook vóór de coronacrisis nam het ziekteverzuim in de zorg al toe.

Ander nieuws uit de nacht

  • Geen erkenning voor piloot Poch: de voormalige piloot eist genoegdoening van de Nederlandse staat omdat hij door toedoen van Nederland jarenlang in een Argentijnse cel zat voordat hij werd vrijgesproken.

  • Dode na schietpartij in Rotterdam: in het stadsdeel Feijenoord werden rond 22.30 uur schoten gehoord waarna de hulpdiensten uitrukten. De politie zag op straat een gewonde man liggen. Agenten hebben hem nog geprobeerd te reanimeren, maar uiteindelijk is hij aan zijn verwondingen overleden.

  • AD publiceert artikel over kroongetuige Nabil B. na gewonnen kort geding: het artikel bevat een selectie van de duizenden appberichten die de kroongetuige vanuit de gevangenis uitwisselde met zijn vriendin en familie.

En dan nog even dit:

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld van het jaar 2021. Hij deelt de prijs met de burgemeester van de Franse stad Grigny.

Volgens de organisatie heeft Aboutaleb tijdens de coronapandemie 'exceptioneel leiderschap getoond' en had hij vanaf het begin oog voor de kwetsbaren. De jury noemt hem een gepassioneerde verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit. Aboutaleb zegt zeer vereerd te zijn met de prijs.

Begin deze maand plaatste de organisatie al een essay van de burgemeester, in de aanloop naar de verkiezing:

Fijne dinsdag!

STER reclame