Catalanen straat op voor onafhankelijkheid, daags voor belangrijk overleg
Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn Catalaanse separatisten de straat op gegaan om zelfstandigheid te eisen. Volgens de organisatie waren er 400.000 mensen op de been; de politie houdt het op 108.000 demonstranten.
De protestmars trok in de twee uur zonder problemen door het centrum van Barcelona. Toen de betoging was afgelopen, ontstonden er opstootjes tussen demonstranten en de politie, waarbij separatisten onder meer verf, brandblussers en flessen naar de agenten gooiden. Er zijn minstens twee mensen opgepakt. Volgens Spaanse media zijn negen mensen gewond geraakt.
Ook werden er rookbommen naar een politiebureau gegooid:
De demonstratie, die jaarlijks op 11 september plaatsvindt, komt enkele dagen voor belangrijke besprekingen tussen het Catalaanse bestuur en de nationale regering in Madrid. Overigens is het nog niet bekend op welke dag dat overleg precies zal plaatsvinden, evenals de precieze gespreksthema's en wie er aan tafel zitten.
Het Catalaanse bestuur heeft twee belangrijke eisen voor Madrid: volledige amnestie voor veroordeelde separatisten en goedkeuring voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De Spaanse regering wil niets weten van Catalaanse onafhankelijkheid en hoopt dat de besprekingen tot een verbetering van de relatie tussen de bestuurders zal leiden.
Investering van de baan
De sfeer van die gesprekken is bij voorbaat al enigszins verpest, zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Een voorgenomen investering van 1,7 miljard euro in de luchthaven van Barcelona is van de baan. Dat bederft de sfeer."
Die domper maakt het voor beide regeringen onduidelijk wat er precies uit de besprekingen moet komen. Binnen het Catalaanse kamp heerst er bovendien onenigheid of de gesprekken überhaupt gevoerd moeten worden. "In 2017 zaten alle separatistische partijen op één lijn, nu bestaat er verdeeldheid over allerlei thema's", zegt Zoutberg.
De verschillen binnen de Catalaanse beweging waren vandaag merkbaar tijdens het protest in Barcelona. Regiopresident Aragonès, die voorstander is van de toenaderingsgesprekken, werd door demonstranten uitgejoeld. Tegelijkertijd klonk er ook applaus, van medestanders van Aragonès.
Hoewel de spanningen tussen Barcelona en Madrid de afgelopen tijd enigszins zijn bedaard en de onafhankelijkheidsstrijd voor veel Catalanen wat op de achtergrond is geraakt, blijft de steun voor zelfstandigheid nagenoeg gelijk. "De kampen voor en tegen onafhankelijkheid zijn al jaren gelijk: 50-50", aldus Zoutberg.
De kans is daarom groot dat de impasse nog lang zal duren. Madrid zal hopen op een 'Baskische' afloop van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd. Het verlangen naar separatisme van de Basken is langzaam uitgedoofd, nadat er jarenlang werd geïnvesteerd in de opstandige regio.