Voormalig vice-president Oriol Junqueras na zijn vrijlating
NOS Nieuws

Negen Catalaanse leiders vrijgelaten na gratie van Spaanse regering

In Catalonië zijn de negen veroordeelde leiders van de mislukte afscheiding met Spanje vrijgelaten. De separatisten werden in 2019 veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid voor Catalonië. Premier Pedro Sánchez had deze week al gratie aangekondigd. Gisteren werd het besluit door koning Felipe officieel goedgekeurd en ondertekend.

Uit de Lledoners-gevangenis, zo'n 70 kilometer ten noordwesten van Barcelona, kwamen zeven mannen vrij, onder wie voormalig vicepresident van Catalonië Oriol Junqueras. Ook een aantal voormalige ministers en de twee leiders van Catalaanse separatistische bewegingen mochten de gevangenis verlaten.

Voormalig voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell zat in een vrouwengevangenis in Barcelona en ex-minister Dolors Bassa werd vrijgelaten in Figueras, ten noorden van Barcelona. "Het is een dag van vreugde", zei Forcadell na haar vrijlating.

Op drie plekken werden de negen buiten de gevangenis onthaald door familie en hun aanhangers:

Applaus bij vrijlating Catalaanse leiders

Twee jaar geleden werden de separatisten tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld voor hun strijd voor een onafhankelijk Catalonië. De vrijgelaten politici organiseerden een verboden referendum, waarin miljoenen Catalanen hun stem uitbrachten.

Dit werd door rest van Spanje, inclusief de regering in Madrid, gezien als hoogverraad. Een aantal bestuurders werd gearresteerd, ze kregen celstraffen tussen de negen en dertien jaar. De toenmalige Catalaanse premier Carles Puigdemont vluchtte het land uit en leeft in België in ballingschap.

Geen gratie voor Puigdemont

De vrijlating van de Catalaanse politici gaat niet zonder slag of stoot. Voor rechtse partijen zijn de negen landverraders die hun straffen moeten uitzitten. Voor Catalaanse partijen is de gratie juist niet genoeg en moet er een volledige amnestie komen en moeten alle rechtszaken tegen de politici worden afgeblazen.

Begin deze maand liet voormalig premier Puigdemont al weten geen oplossing te zien in gratieverlening. "Dit lost het politieke conflict niet op", zei Puigdemont. Ook hij eist amnestie voor zichzelf en iedereen die betrokken was bij de onafhankelijkheidsbeweging van 2017. Maar vooralsnog lijkt premier Sánchez daar niet mee akkoord te gaan. Hij wil nog altijd dat de voormalige Catalaanse leider in Spanje wordt berecht.

Dialoog openen

Hoe dan ook haalt Sánchez een last van tafel, waardoor hij weer met het Catalaanse bestuur in gesprek kan komen. De Catalaanse politici mogen geen functie in het openbaar bestuur meer uitoefenen. Als ze zich opnieuw inzetten voor de afscheiding van Spanje dan moeten ze alsnog hun hele straf uitzitten.

"Vandaag kijken we optimistischer naar de toekomst, met deze actie willen we een dialoog openen, het is een verzoening", zei Sánchez gisteren. "We willen voor altijd een einde maken aan de verdeling en confrontatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl