NOS NieuwsAangepast

Enige nog levende hoofdverdachte aanslagen Parijs noemt zichzelf 'soldaat van IS'

Op de eerste dag van de rechtszaak over de aanslagen in Parijs van november 2015 heeft een van de hoofdverdachten kort gesproken. Salah Abdeslam noemde zichzelf "een soldaat van Islamitische Staat" toen de rechter hem vroeg naar zijn beroep. Op de vraag naar zijn identiteit antwoordde de in het zwart geklede Abdeslam "dat er geen God is behalve Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is".

"Dat kwam hard aan bij nabestaanden in de rechtszaal", zegt correspondent Frank Renout. Een advocaat van acht overlevenden van de aanslag in concertzaal Le Bataclan noemde de woorden van Abdeslam zelfs "zeer gewelddadig" en "een nieuwe bedreiging" voor zijn cliënten.

Politie extra alert

Er zijn twintig verdachten die zich moeten verantwoorden. Allemaal worden ze beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan de aanslagen. Er waren tien daders, negen van hen kwamen destijds om door politiekogels of door zichzelf op te blazen. Abdeslam kon als enige ontkomen en vluchtte naar België. Daar werd hij in maart 2016 gearresteerd.

De zaak dient in een speciaal verbouwde rechtbank in Parijs. Daar en in andere delen van Frankrijk is de politie extra alert. Bij Franse inlichtingendiensten bestaat de angst dat tijdens het proces nieuwe aanslagen worden gepleegd.

Zware beveiliging rond megaproces aanslagen in Parijs

Terroristen richtten op 13 november in Parijs een bloedbad aan dat het leven kostte aan 130 mensen. De meeste slachtoffers vielen in concertzaal Bataclan. De aanslagen werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Dossier van een miljoen pagina's

De rechtszaak gaat zo'n negen maanden duren, het vonnis wordt eind mei verwacht. Er hebben zich ongeveer 1800 overlevenden en nabestaanden, van zo'n twintig verschillende nationaliteiten, aangemeld als civiele partij.

Meer dan 300 advocaten werken aan het proces. De zaak wordt zonder jury behandeld, er zijn alleen rechters. Het strafdossier telt ongeveer een miljoen pagina's. Er worden meer dan honderd getuigen gehoord, onder wie toenmalig president Hollande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl