AFP
NOS Nieuws

Megaproces aanslagen Parijs begonnen, vonnis wordt eind mei verwacht

In Frankrijk is het megaproces begonnen over de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Terroristen richtten toen op verschillende plekken in de hoofdstad een bloedbad aan. 130 mensen kwamen om het leven en bijna 500 mensen raakten gewond. Terreurbeweging IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Er zijn twintig verdachten die zich moeten verantwoorden, onder hen de enige overlevende dader Salah Abdeslam. Allemaal worden ze verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan de aanslagen. Er waren tien daders, negen van hen kwamen destijds om door politiekogels of door zichzelf op te blazen. Abdeslam kon ontkomen naar België. Daar werd hij in maart 2016 gearresteerd.

De rechtszaak gaat zo'n negen maanden duren, het vonnis wordt eind mei verwacht. Er hebben zich ongeveer 1800 overlevenden en nabestaanden, van zo'n twintig verschillende nationaliteiten, aangemeld als civiele partij. Meer dan 300 advocaten werken aan het proces. De zaak wordt zonder jury behandeld, er zijn alleen rechters. Het strafdossier telt ongeveer een miljoen pagina's. Er worden meer dan honderd getuigen gehoord, onder wie toenmalig president Hollande.

Voor de zaak is een speciale zittingszaal gebouwd voor 8 miljoen euro in het oude Palais de Justice, op het Île de la Cité, in het hart van de Franse hoofdstad. Het hele gebied is hermetisch afgesloten uit angst voor nieuwe aanslagen tijdens het proces.

Iedereen die in het gebied rond de zittingszaal wil komen, moet een speciale pas laten zien:

Zware beveiliging rond megaproces aanslagen in Parijs

Op de dodelijkste aanslag in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog vielen 130 doden. In 2017 pleegde een overlevende met PTSS zelfmoord in een psychiatrische inrichting. Daarom wordt ook wel gesproken van 131 dodelijke slachtoffers.

In totaal raakten 493 mensen gewond, bleek uit cijfers van een parlementaire onderzoekscommissie. Dat aantal wordt wel in twijfel getrokken omdat het alleen om mensen met lichamelijke verwondingen gaat.

Bekijk hier een terugblik op de aanslagen door IS-terroristen in Parijs op 13 november 2015:

Terugblik: zes IS-aanslagen op één avond in Parijs schokken de wereld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl